Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Херсонська обласна прокуратура відстоює законні права Художнього музею на землю

15 листопада Вищий господарський суд України розглядає касаційну скаргу Херсонської обласної прокуратури про повернення споруд і частини двору обласному художньому музею.

Більше двох десятків років музейники намагаються довести у судах різних інстанцій своє право на частину території, яка є єдиним комплексом з головною спорудою. У січні цього року Херсонський господарський суд повністю задовольнив позов прокуратури проти обласної ради профспілок і відмінив рішення міськради, яким було видане свідоцтво на право власності. У травні Одеський апеляційний суд його скасував. Тепер справу передано до Вищого господарського суду.

Йдеться фактично про територію двору і господарські споруди, розташовані прямо під вікнами пам’ятника архітектури. Свого часу тут розташовувались обкомівські гаражі, потім були передані обласній профспілці. Ця організація своїх службових автівок не має, тож, фактично на території музейного комплексу розташувалась платна автостоянка з мийкою. В той час, як Художній музей не має власних господарських приміщень і змушений зберігати фарби й інші будматеріали у прибудові до основного сховища.

«Рівень землі на території стоянки піднятий більш, ніж на метр. Воді нікуди діватись, і її поглинає фундамент. Музейна споруда «тріщить» і дає «просадку». Зрозуміло, що на стінах утворюється грибок, який може знищити одну з найбагатших на півдні України колекцію. Інакше, як вандалізмом я не можу це назвати», – прокоментувала “Українському Півднюдиректор обласного художнього музею ім. О. Шовкуненка, заслужений працівник культури України Аліна Доценко.

Ситуація з правом власності на цю земельну ділянку складна і резонасна для херсонської громади. Незрозуміло, чому законні власники повинні в судовій інстанції доводити своє право. 2008 року право власності було закріплене за Художнім музеєм, а два роки по тому таке ж свідоцтво отримала інша сторона рішенням міської ради. Крапку в 20-літній тяганині може поставити рішення Вищого господарського суду. Музейники сподіваються, що принцип верховенства права буде дотримано.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН