Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Миколаєві оцифровують архівні матеріали XVIII століття й першої половини XX

У Миколаєві оцифровують архівні матеріали — документи та листи кінця, 18 століття й першої половини 20 століття, задля збереження інформації у разі небезпеки знищення оригінального матеріалу. Станом на жовтень 2023 року в Державному архіві Миколаївської області налічується приблизно 1 мільйон 200 тисяч справ.

Про те, як відбувається оцифровування кореспондентам Суспільного розповіла директорка Державного архіву Миколаївської області Наталія Колесник.

Ми оцифрування почали ще з 2004 року. Але це були епізодичні, тематичні оцифрування. Наразі під час повномасштабної війни прийнято рішення на рівні Державної архівної служби, що коли починаємо оцифровувати фонд, то він оцифровується з початку і до кінця

За словами Наталії Колесник, в архіві Миколаївської області є лист, який був відправлений з Німеччини під час Другої Світової війни до Миколаєва.

“Лист відправлений 1 серпня 1943 року: “Я тепер вас не виню, картаю тільки себе, що так зробила. Працюю на фабриці. Робота не страшна. Дорогий батьку, щоночі ми не спимо від занепокоєння”. Не знаємо ми її історію, чи вона була етапована, чи вона сама вирішила виїхати. Пише батькам. Вона майже прощається з ними”, — розповідає посадовиця.

"Зможуть знайти листи своїх рідних". У Миколаєві оцифровують архівні матеріали
Наталія Колесник показує лист. Фото: Назарій Рубаняк/Суспільне Миколаїв

Усі листи оцифровуються в рамках проєкту “Бабин яр”. Головна мета кампанії — зберегти матеріали, каже Наталія. Станом на 18 жовтня оцифруванням в архіві займається три фахівці.

“Ми готуємо цей масив — приблизно 10 тисяч листів. Це робота, мабуть, на роки. Ми плануємо почати публікацію цих листів. І люди, які шукають інформацію, наприклад, про свого дідуся, свою бабусю, прабабусю — вони зможуть просто через Google потрапити на наш сайт і, можливо, почитати листи, які писали їх родичі”, — говорить головний спеціаліст Костянтин Картузов.

"Зможуть знайти листи своїх рідних". У Миколаєві оцифровують архівні матеріали
Головний спеціаліст Костянтин Картузов. Фото: Назарій Рубаняк/Суспільне Миколаїв

Оцифровують й інші документи кінця 18-першої половини 20 століття. В процесі, каже Картузов, є свої складнощі. Вже оцифровано десятки тисяч матеріалів.

“Не можна просто вивантажити на сайт мільйон картинок, якщо вони не будуть підписані, якщо не будуть вказані прізвища, якісь пошукові дані, то людина просто не знайде”, — розповідає Констянтин.

"Зможуть знайти листи своїх рідних". У Миколаєві оцифровують архівні матеріали
Спеціалістка зі сканування Ксенія оцифровує документи. Фото: Назарій Рубаняк/Суспільне Миколаїв

Зі слів чоловіка, за місяць вісім-дев’ять тисяч кадрів може зробити людина, яка працює з обладнанням “Family search”. Це більш сучасне обладнання. Архівні сканери працюють вдвічі повільніше.

“Спочатку заводимо справу. Вносимо, який це фонд, які роки, в якому стані документ. І починаємо власне цифрувати. Ми їх стягуємо на диск і передаємо вже до Києва”, — говорить спеціалістка зі сканування Ксенія.

 Читайте на сайті інф

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН