Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Херсоні стартував проєкт з українознавства «ДНК українського Півдня»

Мета проєкту: реалізувати інтерес небайдужої громадськості до вивчення і розуміння мовно-літературного та історико-культурного надбання півдня України; допомогти краще пізнати історію краю, досягнення українців цієї місцевості, які стали фундаментом у розбудові регіону та увійшли до світової історії. Проєкт передбачає сім зустрічей, один раз на місяць.
До першої зустрічі з дослідження історії Херсонщини доєднались 115 учасників, – повідомляє Херсонська МВА.
Відкрила захід очільниця управління освіти ХМР Наталя Журженко, наголосивши на значущості теми української національної ідентичності, яку гостро диктують нам ті страшні події, які увірвались у життя кожного українця 24 лютого 2022 року. Але південь України завжди був українським! А Херсон – нескореним!

Христя РАВЛЮК, телеведуча, підтримала ідею дослідження краєзнавства півдня України і пообіцяла присвятити цьому одну зі своїх передач.

Перед учасниками проєкту виступили Володимир В’ЯТРОВИЧ – з 2014 по 2019 рр директор інституту національної пам’яті, історик; Андрій ЛОПУШИНСЬКИЙ – дослідник історії Херсонщини; Павло ТОКАЛЕНКО – кандидат історичних наук, член Національної спілки краєзнавців України, учитель історії Херсонського НВК №15.

Разом вивчали хроніки степової місцевості: першу згадку про мовну культуру жителів, побут та козацьку флотилію Сидора Білого, Прогноївську паланку Запорозької Січі (нині село Геройське), степи північного Причорномор’я, які протягом століть часто змінювали своїх господарів. Говорили про те, що тут були візантійські колонії, панували скіфи і сармати, готи, анти, хозари і печеніги, якою мовою говорили, у що вірили і де було найстаріше родовище солі у світі;  Кам’янську й Олешківську Січі на Херсонщині, постать Костя Гордієнка, панування Івана Мазепи та історичні довідки про нову флотилію – Лиманську.

Сподіваємось, що проєкт «ДНК українського Півдня» допоможе знайти історичну правду, розібратись у тому, як і ким насаджувалась суспільству хибна думка про «ісконно рускіє землі», бо це вже питання національної безпеки.

По завершенні проєкту буде сформовано електронну збірку для педагогів, які викладають предмет «Історія України».

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН