Більше п’яти годин сьогодні тривала сесія Херсонської обласної ради. Весь час – це пошук балансу між необхідністю ухвалити певні рішення та виконанням вимог законодавства, між повноваженнями обласної ради та військової адміністрації під час військового стану.
“Звичайно, можна піти шляхом ігнорування місцевого самоврядування і таки приклади є в нашій області, але з іншого боку обласна рада – це певний запобіжник від ухвалення одноосібних рішень. І він точно працює”, – повідомив  Олександр Співаковський, депутат Херсонської обласної ради, ректор ХДУ.
На порядку денному було 26 питань – кадрові, комунальні, майнові (передача транспорту військовим). Онлайн були присутні 35 депутатів з 64-х, кожен голос критично важливий для прийняття рішень.
“Під час свого виступу подякував херсонським лікарям, які у надскладних умовах виконують свою роботу, рятують життя людей. Наголосив на необхідності отримати чітку позицію щодо ситуації з Херсонобленерго, адже попри норми законодавства, фізичних та юридичних осіб продовжують тероризувати величезними рахунками та погрозами відключити від енергопостачання. Знаю це не з чуток, адже Херсонський державний університет веде претензійну роботу з постачальником з приводу нарахування коштів за період тимчасової окупації. Є питання й по Херсонгазу. В цих моментах як раз і потрібна консолідована позиція депутатського корпусу, зрозуміла херсонцям”, – додав Олександр Співаковський.
Висловив Олександр Спіаковський і свою думку щодо кадрових питань.
“Є в мене власна думка й по кадровим питанням щодо керівників обласних закладів та установ. По-перше, не може бути подвійних стандартів: комусь на рік продовжувати дію контракту, а комусь до завершення дії військового стану. По-друге, не автоматично продовжувати контракти, а оголошувати конкурси. На прикладі херсонських університетів можу стверджувати: доречно проводити вибори, незважаючи на військовий стан, релокацію, розпорошеність колективів. Це свідчить про інституційну спроможність закладу. Всі херсонські університети її продемонстрували і довели, що можливо консолідуватись, об’єднатись навколо спільних цінностей та бачення майбутнього. То чим гірше наші обласні заклади? Моя позиція – потрібно оголошувати конкурси, щоб бачити перспективи”, – закцентував увагу  депутат.
 На сесії  виносилися і питання щодо підтримки військових.
“Підтримав всі питання, які стосуються допомоги військовим та забезпечення сталої роботи наших медичних закладів.Дякую колегам за спільну роботу!”, –  підсумував Олександр Співаковський.