Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Олександр Співаковський відвідав будівельне підприємство у США, яке відкрив випускник ХДУ

Під час візиту до США ректор Олександр Співаковський відвідав підприємство нашого земляка, випускника Херсонського державного університету, засновника холдингу «Автопланета», групи компаній «Планета РС», члена Наглядової ради ХДУ Романа Романова, – повідомляє пресцентр ХДУ.

За словами ректора ХДУ Олександра Співаковського, це яскравий приклад того, як успішні український досвід та команда підкорюють західні ринки, щоб мати можливість робити трансфер технологій та інновацій в Україну і, зокрема, відроджувати рідну Херсонщину.

Компанія Романа Романова «Планета РС» до повномасштабного вторгнення мала успішний бізнес в Херсоні по виробництву високоякісної тротуарної плитки. У лютому 2022 року подібний завод планували запустити у Бородянці Київської області. Одночасно з 2020 року тривало будівництво заводу в США, де всім – від пошуку ділянки, проєктування, фінансів, технологій до запуску виробництва займались херсонці. Початок 2022 року – окупація Бородянки та Херсона, розграбування заводів… Після деокупації Київщини вже у червні 2022 року вдалося відновити виробництво у Бородянці, допомогти та надати прихисток родинам працівників з тоді ще окупованого Херсона.

«Знаєте який слоган у компанії? «Стояти на своєму». Мені це дуже імпонує, адже філософія Херсонського державного університету – формувати людський капітал області, бути тим магнітом, який сприятиме поверненню людей на Херсонщину, розвиватись, давати якісну освіту, бути інтегрованими у європейське освітнє середовище, переймати кращий світовий досвід та імплементувати його на своїй батьківщині. Саме так робить і команда «Планета РС», з якою ми співпрацюємо як зі стейкхолдером багато років. В США вони вже планують на відведених ділянках землі біля свого виробництва створення індустріального парку для українського бізнесу зі всього світу. Адже ресурси та технології, які є у США, сприяють розвитку бізнесу, який у свою чергу орієнтований на Україну», – прокоментував Олександр Співаковський.

За півтора року «Планета РС» спрямувала з США до українських, й зокрема, херсонських лікарень та установ багато медичних товарів та обладнання. Це бронежилети для працівників «Херсонгазу», медиків, обладнання, ліки, медичні товари для онкоцентру, обласної лікарні тощо.

«Планета РС» на базі East Stroudsburg University of Pennsylvania у центрі інновацій має свій майданчик для проведення досліджень. Йдеться про пошук, за підтримки уряду США та науковців, унікальної технології виробництва надміцної плитки без використання цементу, що є екологічним, більш дешевим у майбутньому та легким для перевезень продуктом. І все це буде застосовуватись в Україні.

«Взагалі іноваційність та екологічність – це сучасний тренд. Саме тому у цьому ж центрі інновацій є офіс ще однієї української компанії, пов’язаної з Херсоном – стартапу Mosqitter, який виробляє обладнання по боротьбі з москітами. Одна з засновниць компанії – Анастасія Романова, а перші польові дослідження унікальної технології боротьби з комарами проводились науковцями Херсонського державного університету в наших херсонських плавнях. Вже зараз цей стартап має всесвітнє визнання, вийшов на рівень серійного виробництва. До речі, на саміті G20 в Індії у вересні цього року саме Mosqitter забезпечувала комфорт та безпеку учасників. 

Насправді, можу ще багато розповідати про цей візит та херсонців, які завдяки власній наполегливості, освіченості, розуміння сучасних тенденцій ринку інтегровані у бізнес світового рівня. Для Херсонського державного університету співпраця та партнерство з компаніями такого масштабу цікава у багатьох аспектах. По-перше, це приклад того, що за наявності мотивації можна підкорювати найбільші вершини. І не важливо, де ти народився, важливо, наскільки якісно та завзято ти використовував можливості та інструменти, які є навколо. У тому числі ті, що має освітній заклад. По-друге, це науково-дослідна робота, яку ми продовжуємо, це перспективно. По-третє, це працевлаштування наших випускників, адже рівень освіти, який надаємо, котується на західних ринках. Безпосередньо група компаній Романа Романова потребує менеджерів, ІТ-фахівців, біологів, хіміків… Тож, любі студенти, як бачите, нема нічого неможливого, якщо є бажання розвиватись», – наголошує ректор.

Читайте на сайті інформаційного видання “Український Південь”:

Ректор ХДУ зустрівся з керівництвом університету в штаті Пенсільванія (США)

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН