Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Озера і ставки, гідротехнічні споруди, аквакультура: як громадам управляти “водними ресурсами”

Для південних областей характерна велика кількість гідротехнічних споруд, призначених для рибальства, технічного виробництва. Значну кількість із них побудовано колгоспами. Виникає багато питань щодо розпорядників тих чи інших споруд, а також особливостей оренди водних об’єктів. Водночас гідроспоруди й інфраструктура потребують обслуговування, ремонтів та утримання.

 

Про управління, історію місцевих водних ресурсів та перебіг реформ у цій сфері дізналися представники громад Півдня, які взяли участь в обговоренні “Кава з експертами”. Як повідомляє U-LEAD, на питання відповідали експерти з просторового планування та управління природними ресурсами Олександр Гнітецький та Олександр Придатко.

 

“Сьогодні одне з головних завдань для громад у сфері управління водними ресурсами – провести пошуки всіх таких об’єктів та зрозуміти, хто є розпорядником”, – підкреслили експерти.

 

Вони ознайомили учасників з основними законами та іншим нормативними актами, що регулюють діяльність у цій сфері: «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення державного регулювання в галузі рибного господарства, збереження та раціонального використання водних біоресурсів та сфері аквакультури» № 2989-IX, ЗУ “Про організацію водокористувачів та особливості використання меліорованих земель” № 2079-IX. Ними внесені зміни в законодавство, що стосується управління водними ресурсами, гідротехнічними спорудами, аквакультурою та запроваджується електронний рибальський квиток, можливості створення організацій водокористувачів та укладення договорів оренди землі в комплексі з розташованим на ній водним об’єктом.

 

Під час обговорення учасники також одержали відповіді на власні питання, зокрема щодо надання в оренду водних об’єктів та виділення земельних ділянок під прибережні захисні смуги.

 

Експерти пояснили, що водні об’єкти надаються в користування на умовах оренди без обмеження права загального водокористування, крім випадків, визначених законом. Заборона загального користування та нецільове використання водних об’єктів є підставою для розірвання договору оренди.

 

Що стосується прибережних смуг, то в межах населених пунктів вони встановлюються згідно з комплексними планами просторового розвитку територій громад, генеральними планами населених пунктів, а за їх браком або якщо містобудівною документацією межі таких смуг не встановлені, вони визначаються 25, 50, 100 метрів завширшки залежно від статусу водойми. У разі потреби межі прибережних захисних смуг можуть визначатися внесенням змін до генеральних планів населених пунктів.

 

Захід “Як громадам управляти водними ресурсами: що важливо знати?” відбувся на базі Регіонального офісу “U-LEAD з Європою” в Одеській області.

 

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян, та розширює можливості громад.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН