Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Комісії з розподілу гуманітарної допомоги мають складатися саме з волонтерів, – Юрій Соболевський

Розподілом гуманітарної допомоги не повинні займатися чиновники.

Про це заявив очільник Херсонської обласної організації партії «Слуги Народу», перший заступник голови-керівник виконавчого апарату Херсонської обласної ради Юрій Соболевський.

Про механізм роботи системи він розповів Укрінформу.

«Щодо організації гуманітарної допомоги, то, звичайно, на першому етапі не могло це нормально працювати без допомоги адміністрації. Створення гуманітарних центрів, пунктів незламності, організація постачання та розподілу гуманітарної допомоги – дуже велику роботу зробили військові адміністрації. Вони були у комунікації з іншими областями, які відправляли вантажі, а для того, щоб Укрзалізниця безкоштовно перевозила їх, то отримувачем мала бути саме військова адміністрація. Але станом на зараз усе відпрацьовано, створена прозора система обліку гуманітарної допомоги – і те, що заходить, і те, що розподіляється. Тому я вважаю, що для більшої ефективності й для більшої довіри суспільства цим повинна займатися не адміністрація», – повідомляє Юрій Соболевський. .

За його словами, механізм розподілу гуманітарної допомоги дуже простий. Пропонується, щоб комісії з розподілу гуманітарної допомоги складалися або повністю, або значною більшістю, саме з волонтерів та представників благодійних організацій.

«Звісно, підтримувати софт, вирішувати питання з логістикою та інші оргпитання допомагатимуть і далі військові адміністрації. Але от рішення, що от це обладнання піде в ту громаду чи іншу, в який населений пункт, якій категорії населення чи для якого гуманітарного центру – мають уже вирішувати не чиновники», – пояснює Юрій Соболевський.

Він зазначає, що такої ж думки дотримується і начальник Херсонської ОВА Олександр Прокудін. Над створенням цього механізму вже працюють. Велика кількість волонтерів готові брати на себе відповідальність, включатися у ці процеси.

«Загалом, на жаль, я чую від наших благодійників, волонтерів (з багатьма з них ми працювали ще в умовах окупації, це дійсно дуже круті хлопці й дівчата) про негатив від людей щодо тих, хто займається гуманітаркою. Завжди є незадоволені: ось минулий раз дали це, а в цей раз даєте щось гірше, напевне, ви вкрали те, що мало бути. Або хтось там з якихось причин призупинив певній категорії громадян видачу гуманітарної допомоги, так само моментально негатив – ви все вкрали», – говорить Юрій Соболевський наголошуючи, що саме та допомога, яка отримується від донорів, передається людям в громадах. Ця допомога завжди різна і не є сталою. Не завжди волонтерські організації можуть домовитись про той чи інший вид допомоги і забезпечувати людей, наприклад, елітними на їх думку харчовими продуктами та іншим.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН