Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На відео росіян херсонські музейники знайшли викрадену картину

Ідентифікація вкрадених творів мистецтва з Херсонського художнього музею триває. Про нові знахідки розповіли музейники:

-На окупантському відео з Центрального музею Тавриди одразу в око впадає одне з полотен провідного сучасного латвійського художника і педагога Карліса Добрайса, яке митець у 2017-му подарував Херсонському художньому музею разом із ще трьома своїми роботами. Картина зафіксована в сюжеті навіть двічі.

 

✅Карліс Добрайс (1943 р.н.). Алегорія. 2006. Полотно, олія.

«Алегорія» — це роздуми про сутність мистецтва. Персонажами картини стали учениці Добрайса, Тамара й Олена, які дійсно вправно володіли луком та стрілами, в образі старого художника майстер написав себе. Художній стиль митця, який органічно поєднує витонченість живопису епохи Відродження та елементи суворого стилю, завжди привертав увагу глядачів, і музей за найменшої можливості експонував твори Добрайса.

 

Веред відходом з Херсона у листопаді 2022 року росіяни незаконно вивезли з художнього музею ім. О.Шовкуненка більше 11 тисяч творів мистецтва. Серед вкраденого — шість із семи полотен Карліса Добрайса та всі шість його графічних творів. Доля робіт нашого латвійського друга непокоїла нас особливо, адже його дар став непересічною подією, пов’язав і здружив багатьох людей з України та Латвії, і всі були шоковані ганебним мародерством росіян. Принаймні зараз ми точно знаємо, що два полотна пана Карліса перебувають у Центральному музеї Тавриди. Раніше там же побачили на фото і ідентифікували його картину «Реставратори».

 

https://www.facebook.com/art.museum.ks/posts/pfbid0bVPrZYqY3VcQnhYnP6urx3Ht7YNFvbSqjYFmEXJYErYGBn2ZjUPydMBsU5HrgRyYl

 

«Алегорія» стала 57-м викраденим твором, перебування якого в окупованому Криму, в Центральному музеї Тавриди не викликає сумнівів і має документальне підтвердження. Ідентифікація вкраденого не завершується. Далі буде.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН