Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Картина Андрія Коцки «Дід з онуками» була викрадена окупаційною владою з Херсонського художнього музею

Окупаційна влада вивезла з Херсонського художнього музею колекцію картин до Криму.
Серед вкраденого  – роботи Андрія Коцки.
Полотно Андрія Коцки «Дід з онуками» було під виглядом «евакуації» викрадено росіянами перед відходом з Херсона на початку листопада 2022 року.
Місцезнаходження картини наразі точно не відомо, найвірогідніше — сімферопольський Центральний музей Тавриди, де перебуває основна частина викраденої музейної колекції, – про це повідомили в Херсонському художньому музеї.
Андрій Коцкa — Народний художник України, учень прославленого закарпатського художника Адальберта Ерделі.
Під час Другої світової війни Коцка навчався в Академії образотворчих мистецтв у Римі. Проте майже все життя майстра було пов’язане із рідним Закарпаттям і присвячене людям гірського краю, звідки походять його образи, особливості живопису, що беруть початок в народному мистецтві, власний стиль та манера письма.
У пошуках монументальності він узагальнює форму і завдяки яскравим відкритим фарбам, локальному колориту надає їй святкової декоративності. Постаті людей у своїх полотнах він окреслює широкими пластичними лініями, що надає їм виразної сили. Саме так рельєфно, з розумінням особливої значущості кожного персонажа, з щирим гуманізмом і симпатією до свого народу, пропагуючи і стверджуючи цінність патріархальної української родини, написані образи діда та його онуків на полотні з музейної колекції. Художник зображає своїх героїв у національних строях, замикаючи у компактні групи, немов би готуючи до танцю. Такий підкреслений етнографізм і любов до традицій є виявом свідомої патріотичної позиції художника.
Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН