Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Наскільки безпечними є пляжі Одеси: думка військових та екологів

На обладнаних для відпочивальників пляжах протимінні сітки тонкі та плутаються, заявив еколог Владислав Балінський. Ненадійність сіток від небезпеки підтвердили й в Оперативному командуванні “Південь”. Чи не бояться люди йти у воду, розповіли кореспондентам Суспільного.

Температура води +25°C, а повітря +28°C, на офіційно відкритих пляжах у морі натягнули спеціальні сітки. Одесити та гості міста засмагають, плавають та кажуть, що почувають себе у безпеці:

“Мені комфортно, бо я в морі не купаюся в Чорному. Дуже-дуже рідко, бо для мене воно холодне. Тому я на лежаку почуваю себе дуже безпечно”, — розповіла відпочивальниця Анастасія.

Протимінні сітки на пляжах Одеси: що про їх безпеку кажуть екологи та військові
Відпочивальниця з собакою на пляжі, Одеса, 21.08.2023. Фото: Суспільне Одеса

“Я дізналася про відвідування саме цього пляжу, що дозволили купання в морі. Я дуже зраділа, тому приїхала вчора з Києва сюди. Я почуваюся безпечно. Радію, що нарешті можна у морі покупатися, саме в морі, бо коли до цього було заборонено купатися – дуже сумно було”, — поділилась гостя міста Дар’я.

Відпочивальник Костянтин також обрав для відпочинку відкриті пляжі з сітками:

“Море дуже добре, чисте. Вважаю, що сітки все ж таки захищають і треба обирати пляжі, в яких є сітки. Не треба ризикувати та купатися там, де немає сіток. Є офіційно відкриті пляжі, як цей”.

Протимінні сітки на пляжах Одеси: що про їх безпеку кажуть екологи та військові
Відпочивальник з собакою на пляжі, Одеса, 21.08.2023. Фото: Суспільне Одеса

Втім, небезпека існує, зазначають військові. Протимінні сітки дуже тонкі та постійно плутаються, каже еколог Владислав Балінський, який дослідив їх на пляжі “Калетон”:

“На одному з пляжів перевіряв стан цих сіток і побачив, що вони не працюють. Тобто вони переплуталися між собою. Впевнений, що на інших пляжах стан цих сіток ще гірший. Бо на цьому хоча б натягнутий трос був. Але потрібно розуміти, що море постійно хвилюється і постійно сітки можуть заплутуватися”.

Протимінні сітки на пляжах Одеси: що про їх безпеку кажуть екологи та військові
Протимінні сітки, Одеса, 21.08.2023. Фото: Суспільне Одеса

В разі детонування мін, всі наслідки за рішення про відкриття пляжів, бере на себе влада та самі відпочивальники, каже начальниця пресцентр сил оборони Півдня Наталія Гуменюк:

“Але це свого роду експеримент. Тому що такого у світі ще не було. Такі сітки ніколи не використовувалися. І свою ефективність вони ще не довели. Будемо сподіватися, що обійдеться без критичних ситуацій. Але пильності втрачати не варто. І нагадаю, свій ступінь довіри й безпеки кожен визначає сам”.

Протимінні сітки на пляжах Одеси: що про їх безпеку кажуть екологи та військові
Відпочивальники на пляжі, Одеса, 21.08.2023. Фото: Суспільне Одеса

У пресслужбі Обласної військової адміністрації журналістам Суспільного сказали, що облаштовані пляжі абсолютно безпечні. Коментувати ситуацію довкола сіток там відмовились.

Суспільне

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН