Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Під час окупації було викрадено картину учениці Шовкуненка Хитрової

Українську художницю Тамару Хитрову по праву називають кращою ученицею Олексія Шовкуненка. Від свого славетного вчителя мисткиня «успадкувала» і любов до натюрмортів, яких є чимало в її творчому доробку.

Керамічний посуд здавна захоплював художників і ставав частиною їхніх натюрмортів. Тамара Хитрова також не залишилась байдужою до його надзвичайної краси та вишуканості й увічнила на своєму полотні українську кераміку. Здається, що випадковий погляд майстрині просто зупинився на застеленому скатертиною столі, де скупчилося таке різноманіття українських керамічних виробів: тут і традиційний посуд, і кераміка оригінальних незвичайних форм, не схожа ні на що у світі, і дитячі іграшки та сувенірні фігурки. Багатство форм і розмаїття кольорів виглядають щиро та витончено. Національного колориту натюрморту додають вишитий рушник і квіти на задньому плані.
Українська кераміка є значною частиною української культури, вона має довгу та надзвичайно цікаву історію, сповнену традиціями далеких предків. Натюрморт «Українська кераміка» Тамари Хитрової — то мелодійна живописна пісня, присвячена одному з найдавніших українських ремесел.

На жаль, це полотно було викрадено росіянами перед відходом з Херсона — цинічний акт мародерства, який фейкові окупантські структури намагалися замаскувати під «евакуацію», відбувся на початку листопада 2022 року. Місце знаходження картини наразі точно не відомо, найвірогідніше — сімферопольський Центральний музей Тавриди, де перебуває основна частина викраденої музейної колекції.

Джерело: Херсонський художній музей

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН