Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Твори мистецтва з Херсонського художнього музею знайшли у Сімферополі: триває ідентифікація

Під окупації Херсона з міста вивезли усі експонати з Херсонського художнього музею. Їх сліди знайшли у Сімферополі, нині мистецтвознавці ідентифікують викрадені твори за наявними знімками, – розповіли на офіційній сторінці:

– Картини з цієї світлини, відзнятої одразу після так званої “евакуації” колекції Херсонського художнього музею до сімферопольського Центрального музею Тавриди, були найвпізнаванішими, тому визначили їх буквально з першого погляду. Потім стали придивлятися уважніше і до менш чітких зображень, і до надписів на звороті робіт, і до, здавалося б, випадкових папірців… І додали до ідентифікованих творів ще три.

Отже, крім вже визначених раніше мініатюри Івана Похитонова «Пікет на березі річки. Захід сонця», картини Георгія Курнакова «Осіння пора» та «Пейзажа Парижа» Михайла Андрієнка-Нечитайла, додаємо до впізнаних наступні роботи з колекції Херсонського художнього музею:
✅ Олексій Шовкуненко. На Дніпрі. Херсон. В плавнях. 1914. Полотно, олія.
Один із ранніх творів майстра ідентифікували за номером на звороті роботи.
✅ Невідомий художник. Східний етюд. Полотно, олія.
Саму картину на фото не знайшли, але вона має бути десь поруч, найвірогінніше, в цих стосах робіт. Фрагмент “папірця” у нижньому лівому куті фотографії зовсім не випадковий — такі невеличкі таблички з номерами за каталогом супроводжують твори мистецтва у фондосховищі, на сітках. Ця — однозначно наша.
✅ Георгій Курнаков. Мокрий луг. 1947. Картон, олія.
Твір херсонського художника розпізнали не тільки по зображенню, цікаві можуть ще й рамки порівняти.

Доказів злочину російських окупантів більшає. Але вдалося впізнати одиниці робіт, викрадено же з музею більше 10 тисяч творів мистецтва.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН