Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Працівник органів місцевого самоврядування став донором кров: як не порушити його права

Експерти U-LEAD надали роз’яснення щодо донорських гарантій працівникам органів місцевого самоврядування, які добровільно здають кров та її матеріали. Зокрема йшлося про додатковий день відпочинку, увільнення в день обстеження та донації. А також що робити, якщо в день здачі крові працівник повинен бути присутній на робочому місці?

Регіональний офіс «U-LEAD з Європою» у Дніпропетровській області провів інформаційну сесію з організаційно-кадрових питань діяльності ОМС.

– Ми отримали від фахівців громад регіону понад 30 питань щодо новел законодавства, трудових відносин під час воєнного стану, відпусток та евакуації, тощо. Наша команда їх опрацювала і надала відповіді на запитання. Цей новий формат плануємо практикувати щомісяця, – розповіла керівниця офісу Олена Тертишна. Вона та  радниця з питань місцевого самоврядування і децентралізації регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Дніпропетровській області Вікторією Троценко були спікерами інформаційної сесії.

Одне із запитань стосувалося процедури надання одноденної відпустки працівникові, який є донором крові.

У 2021 році набрав чинності ЗУ від 30 вересня 2020 року № 931-IX «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові», яким передбачено ряд норм щодо заохочення добровільного безоплатного донорства та популяризації донорства, у тому числі, передбачено збереження середнього заробітку в день донації та надання одноденного відпочинку працівникові.

Якщо працівник бажає стати донором є певна процедура – так, не пізніше, ніж за один робочий день до дня донації крові та/або компонентів крові він має письмово повідомити керівника про свої наміри. В свою чергу, роботодавець зобов’язаний на цей день увільнити його від роботи із збереженням середньої заробітної плати.

Відмовити працедавець може у випадку, якщо відсутність працівника на роботі загрожує життю або здоров’ю людей, невиконанню завдань, пов’язаних із забезпеченням оборони, безпеки держави та громадського порядку, до значної матеріальної шкоди або інших тяжких наслідків

Якщо ж працівник в день донації на вимогу роботодавця повертається на робоче місце, то він має право на день відпочинку. Строку давності, коли він може скористатись цим правом, закон не встановлює.

Важливим моментом під час оформлення розпорядження (наказу) про надання дня відпочинку у зв’язку із донацією є наявність довідки з установи, яка проводить процедуру забору крові.

Експерти U-LEAD рекомендують, щоб працівник надавав довідку в день здачі або письмово було зафіксовано, коли він планує її принести, щоб розпорядчі документи були оформлені вчасно і без порушень. Приєднання додаткового дня відпочинку, належного працівникові за давання крові, до щорічної відпустки є правом, а не обов’язком працівника – він може використати такий день як одразу після давання крові, так і в інший час шляхом його приєднання до щорічної відпустки. Якщо працівник здає кров у період щорічної відпустки, то відпустка продовжується на 1 день.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян, та розширює можливості громад.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН