Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Бойовим медикам дозволили робити переливання крові на догоспітальному етапі

Бойові медики отримали дозвіл здійснювати переливання крові пораненим бійця на догоспітальному етапі — за умови відповідної підготовки. Про це повідомила заступниця Міністра оборони України Ганна Маляр у своєму Telegram-каналі.

У Постанові «Про задоволення потреб сил безпеки та сил оборони у донорській крові та компонентах крові в умовах воєнного стану», ухваленій 30 червня 2023 року, йшлося про наступне:

«Проводити трансфузію донорської крові та компонентів крові мають право медичні працівники, кваліфікаційними характеристиками яких передбачено володіння методами трансфузії, та медичні працівники або військовослужбовці з медичною освітою, які пройшли навчання щодо основ трансфузійної терапії згідно з навчальною програмою, визначеною Центром трансплант-координації».

За словами Ірини Славінської, співзасновниці ДонорUA та Президентки ГО «Всеукраїнська асоціація донорів України», таке рішення фактично забороняло бойовим медикам здійснювати переливання крові. Постанова викликала активну дискусію у суспільстві.

«Трансфузія — це не ампутація, це не щось надзвичайне, що може робити виключно хірург. Це не складна маніпуляція, її можна навчитися робити всім, але потрібно розуміти, за яких станів пацієнта її потрібно застосовувати і як фіксувати, що було проведено таку процедуру», — зазначала Ірина Славінська.

ДонорUA є єдиною недержавною організацією, що у співпраці з Оперативним штабом при МОЗ організовує перевезення донорської крові до прифронтових зон. У цьому нам допомагають ваші донати. Кожна поїздка коштує близько 50 000 грн — вартість залежить від дистанції, що збільшується по мірі деокупації територій, тож зростають і витрати. Підтримайте перевезення крові, налаштувавши регулярний платіж на Buy Me a Coffee, задонативши на Монобанку або через інший зручний для вас сервіс.

Кров для захисників і захисниць заготовляється в різних куточках України, тож неважливо, де саме ви її здаєте — вона рятує військових. Реєструйтеся на ДонорUA, плануйте донації в особистому кабінеті та ставайте донорами. Ваша кров переможе!

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН