Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Місцеві органи влади на Миколаївщині виконали рекомендації Південного МТВ АМКУ щодо встановлення рівних умов для всіх суб’єктів господарювання

Селищні та міські ради на Миколаївщині вжили необхідні заходи для припинення дій, що містили ознаки порушень законодавства про захист економічної конкуренції та виконали рекомендації Південного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України.

Раніше, під час здійснення заходів державного контролю за дотриманням законодавства про захист економічної конкуренції органами місцевого самоврядування Південне МТВ АМКУ встановило, що Арбузинська селищна та Новобузька міська рада у 2021 році прийняли рішення, які продовжили свою дію в 2023 році, щодо місцевих податків і зборів, якими, серед іншого, встановили різні ставки зі сплати земельного податку для фізичних та юридичних осіб за земельні ділянки з однаковим цільовим призначенням.

А Новоодеська міська рада у 2022 році прийняла рішення, яким, зокрема, надала пільги підприємствам, установам та організаціям комунальної форми власності, зі сплати земельного податку у розмірі 100 відсотків суми податкового зобов’язання за рік.

Також було встановлено, що Веселинівська селищна рада у 2021 році прийняла рішення, яким встановила різні ставки податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, для фізичних та юридичних осіб на однакові класифікатори об’єктів нежитлової нерухомості, що перебувають у їх власності. Указане рішення продовжило свою дію в 2023 році.

Завдяки зазначеному рішенню комунальні підприємства отримали можливість зменшити свої витрати на виробництво товарів, робіт та послуг не завдяки власним досягненням, як має бути в умовах справедливої економічної конкуренції, а внаслідок дій органу місцевого самоврядування, прийнятих всупереч вимогам чинного законодавства. Це могло призвести до надання необґрунтованих переваг у веденні господарської діяльності окремим суб’єктам господарювання, а відтак до викривлення конкуренції на окремих ринках в межах громади.

Тому Відділення надало обов’язкові для розгляду рекомендації відповідним органам місцевого самоврядування: привести свої рішення у відповідність до вимог законодавства та забезпечити рівні умови для всіх суб’єктів господарювання у цій сфері. Ці рекомендації органи влади виконали.

 

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН