Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Релокація вишу: Херсонська державна морська академія в Одесі успішно проводить вступну кампанію

На фото.  Литва. Вручення подвійних дипломів випускникам ХДМА, липень, 2023 р.

Війна/Виклики долі

Заклад, який має майже 190-річну історію заснування на півдні України, з початком війни було релоковано до Одеси. Колектив отримав прихисток в Одеському державному аграрному університеті. Заклад надав не лише  навчальний корпус, але і гуртожиток для викладачів. Релокація відбулася у квітні 2022 року. І відразу закипіла робота – пошук міжнародних партнерів для проходження навчальної практики курсантів та налагодження всіх організаційних процесів в колективі, студенти і викладачі якого знаходяться в різних містах України та за кордоном. В нових реаліях розпочинався 2022/2023 навчальний рік для курсантів академії.

«З окупацією Херсона ми повинні були шукати нові підходи, нові партнерства, аби забезпечити курсантів якісним освітнім процесом, що складається з трьох складових – теоретичної підготовки, тренажерної практики на старших курсах з відточенням умінь та навичок на відповідному обладнанні та виробничої – плавальної на суднах.  Це нам вдалося зробити, знайшовши партнерів в Литві», – розповідає  Василь Чернявський, в.о. ректора ХДМА.

Це сьогодні керівництво вишу розповідає спокійно про плани і здобутки, а навесні 2022 року все здавалося по-іншому. І шлях до цих міжнародних проєктів був непростим.

На фото. Василь Чернявський/Fb

Окупація
Російські військові на території Херсонській державній морській академії з’явилися 16 березня 2022 року. Хоча на споруді, навпроти міської ради, ще у квітні розвівався український прапор. Але з початку літа загарбники у ХМДА створили адміністрацію, оголосивши фейковий набір. Це стало шоком не лише для колективу навчального закладу, а й для городян, бо освітній заклад був і залишається візитівкою міста.

«Боляче було сприймати зраду колег, – говорить Василь Чернявський, в.о. ректора ХДМА. – Окрім Круглого, який став очільником вишу від окупаційної влади, загарбників підтримала і Лілія Куликова, моя перша заступниця на той час. Вона  тривалий час працювала в закладі з Володимиром Ходаковським, який повернувся з Москви на початку 90-х років. На співпрацю з окупантами пішла невелика частина науково-викладацького складу – лише 25 осіб із 450, саме ті, кому близька ідеологія радянщини. Це люди різні за віком. Так, наприклад, невістка експроректора Валентина Синька згодилася очолити  структурний підрозділ академії  – коледж при окупантах. Ці співробітники були відразу звільнені, бо зраду рідному закладу і своїй країні пробачити неможливо. Вони бачили, що загарбники відразу почали вбивати, грабувати в місті – і вони це підтримували».

Згадує Василь Чернявський і евакуацію вишу, виїзд через блокпости після 16 квітня 2022 року, через декілька днів після онлайн-наради з міністром освіти України, який повідомив, що реєстри, всі бази будуть закриті й для продовження діяльності треба виїжджати на підконтрольну територію України.

«Ми виїжджали на свій ризик, на останньому російському блокпосту в Снігурівці потрапили під обстріл, але доля нас зберегла. Доїхали до Одеси, відновили освітній процес. Це – головне», – додає Василь Чернявський.

Іноземні  курсанти
У Херсонській державній морській академії завжди навчалися іноземці. Це склалося історично. На початок повномасштабної війни у виші було 120 курсантів з різних країн – Нігерії, Алжиру, Індії, Пакистану, Тунісу, Єгипту. У гуртожитку вони жили на окремому поверсі. Маючи можливість готувати окремі страви, або відвідувати столову.

«У перші тижні війни, з розграбуванням магазинів, ми знаходили можливість їх підтримувати, привозили продукти. Поступово вони виїхали з окупованого Херсона – хто через Крим, хто, долаючи численні блокпости російських солдат окупованою територією України , – розповідає Василь Васильович. – Але на сьогодні у виші залишилося навчатися близько 50 іноземців. З поверненням закладу в Херсон ми працюватимемо над відновленням цього контингенту курсантів».

Окупаційна влада навіть робила спроби зняти відео для пропагандистських каналів, вивозячи  під  конвоєм іноземних  курсантів з окупованого Херсона.

Звільнення Херсона
Зі звільненням Херсона більшість тих, хто працював в окупаційному закладі, допомагаючи проводити і референдум, і  різні пропагандистські заходи, нині знаходяться на лівобережжі.

Споруди закладу знаходяться у центрі міста, який постійно під обстрілами. А один з найстаріших корпусів, для реконструкції якого перед війною був розроблений проєкт і чекали вже старту робіт, нині знаходиться аварійному стану. Через постійні обстріли пішли тріщини, фундамент не вдалося укріпити.  Аудиторії   закладу розграбовані.

«Звісно, не могла пройти окупація безслідно для навчального закладу, в якому перебували окупанти. Частину комп’ютерної техніки викрадено, частково зіпсоване навігаційне обладнання. Щось вивезено. Те оснащення, яке громістке і потребувало додаткових зусиль для демонтажу, воно на місці, але під обстрілами. Всі ми мріємо повернутися додому, наші міжнародні партнери готові допомогти з оснащенням та відновленням обладнання тільки заклад вернеться в Херсон»,  – додав Василь Васильович.

У червні споруда ліцею академії була затоплена.  Частину обладнання вдалося врятувати, але будівля потребує ремонту.

Адміністративний центр в Одесі
Робота в Одесі сприяла тому, що вдалося не лише зберегти контингент курсантів, але і залучити на навчання випускників коледжів, шкіл з різних регіонів. Партнери допомогли з комп’ютерною технікою, меблями та іншим.

ХДМА підтримала Литовська морська академія в Клайпеді, надавши можливість проходити практику курсантам старших курсів на сучасному обладнанні. Фінансову підтримку цього проєкту забезпечили – крюїнгова компанія Марлоу Навігейшн та Профспілка робітників морського транспорту, бо курсантам треба було оплачувати проживання, перебування, проїзд.

«Цього року ми вручили близько 1000 випускникам ХДМА дипломи –  бакалаврам і магістрам. Система подвійних дипломів  значно розширює  можливості для випускників херсонського вишу. Бо курсанти  отримують подвійні дипломи ХДМА та  Литовської морської академії.  У  Клайпеді нещодавно на урочистостях, вручаючи дипломи нашого вишу, побажав кожному випускнику – гідно представляти Україну на міжнародних просторах та робити все можливе для підтримки рідної країни, – говорить Василь Чернявський. – Ми активно проводили цього року вступну кампанію, тому очікуємо  гарний набір і бакалаврів, і магістрів».

 Спільне  фото.  Литва. Вручення подвійних дипломів випускникам ХДМА, липень, 2023 р.

Для розширення можливостей ХДМА  продовжує розширяти міжнародні зв’язки.

«Ще один позитивний момент – ми підписали меморандум про співпрацю з одним з вишів Великої Британії. З початком цього навчального року Херсонська державна морська академія спільно з Університетом Плімуту (Велика Британія) розробили  магістерську освітню програму,  закінчивши яку курсанти можуть отримати подвійний диплом. У нас багато планів. Але повноцінне відновлення роботи можливе  в рідному Херсоні. Ми мріємо повернутися до рідних стін, аби  працювати і розвиватися», –  підсумував Василь Чернявський.

 

Автор – команда інформаційного видання «Український Південь».

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН