Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Ректор ХДУ розповів про особливості вступної кампанії цього року

У прямому ефірі «Суспільне. Київ» ректор ХДУ Олександр Співаковський розповів про тенденції цьогорічної вступної кампанії.

 

 

Під час бесіди Олександр Співаковський зупинився на тому, що держава дуже багато зробила та робить для підтримки переміщених університетів та абітурієнтів, які перебувають на тимчасово окупованих територіях (ТОТ), а також для студентів, які навчаються.

 

Це і компенсація вартості навчання за ІІ семестр 2022 року для тих, хто опинився у складних життєвих ситуаціях, й переведення на бюджетні місця (загалом маємо понад 500 таких студентів), й запровадження квоти-2 при вступі.

«Але є й певні моменти, помилки, які були допущені дуже давно, і які потребують виправлення. Йдеться про те, що Донецька, Луганська області та АРК Крим були свого часу виключені зі статистичної освітньої бази. Минулого року така ж біда спіткала й Херсонщину. Вважаю це неправильним, не можна виключати області з інформаційного контексту. Неправильно це: абітурієнт з Херсонщини бажає вступити до свого університету, а Херсонської області нема. Чи буде він шукати наш університет, чи інший в переліку областей? Навряд, якщо додатково не звернеться за консультацією до приймальної комісії.

Розуміючи, що команда МОН зараз нова, молода, активна, цілеспрямована, є всі підстави вірити, що навіть ті помилки, що допускалися – дуже швидко будуть виправлені. Для нас дуже важливо, аби Херсонщина звучала у всіх контекстах».

За словами Олександра Співаковського, головна задача на сьогодні – продовжити співпрацювати та набирати молодь, надавати якісну вищу освіту і готуватися до повернення на Херсонщину.

«Бачимо певні тенденції вступної кампанії. Як і раніше, популярні кон’юнктурні спеціальності (право, фінанси, менеджмент, готельно-ресторанна справа) на противагу спеціальностям особливої підтримки.

Високим залишається попит на філологічні спеціальності та спеціальності у галузі комп’ютерних наук.

Є ще таке спостереження: освіта в ХДУ користується попитом. Через відірваність від території у цьому році маємо втричі більше заяв не з рідної області.

Важливий контекст: зараз близько 200 студентів навчаються у нас, перебуваючи на тимчасово окупованому лівому березі Дніпра. Просто уявіть собі цих героїв! У цьому році понад 100 дітей з ТОТ виявили бажання навчатися у нас, а не у фейковому «хгу».

Наші збройні сили все роблять для того, щоб отримати перемогу на полі бою, зробити контрнаступ, але не менш важливими є інформаційний та освітній спротив. І він існує. Тому дуже важлива роль релокованих університетів, які обов’язково повернуться на свої території і будуть забезпечувати відновлення області не тільки фізично, а й психологічно, в освітній, медичній, культурній, психологічній та інших сферах. Ми вже зараз готуємо таких фахівців, формуємо людський капітал», – наголосив Олександр Співаковський.

Варто зазначити, що за повідомленням Приймальної комісії Херсонського державного університету, станом на 31 липня – останній день прийому заяв від випускників шкіл та коледжів для здобуття ступеня бакалавра/магістра медичного спрямування – маємо 1124 заяви на вступ, з яких всі допущені до конкурсу.

Пресцентр ХДУ

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН