Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

ЄС додав сім фізичних та п’ять російських юридичних осіб до санкційного списку

Рада ЄС вирішила ввести обмежувальні заходи проти семи російських фізичних та п’яти російських юридичних осіб, відповідальних за проведення цифрової кампанії з маніпулювання інформацією під назвою «RRN» (Recent Reliable News), що має на меті викривлення інформації та поширення пропаганди на підтримку загарбницької війни Росії проти України. Ця кампанія, до якої були долучені державні органи чи структури, пов’язані з Росією,  втілюється через фейкові вебсторінки, які видають себе за національні ЗМІ та державні вебсайти, а також через фейкові акаунти в соціальних мережах. Ця скоординована та цілеспрямована маніпуляція інформацією є частиною ширшої гібридної кампанії Росії проти ЄС та її країн-членів.

Ми вводимо обмежувальні заходи проти тих, хто використовує інформаційні маніпуляції та втручання як частину ширшої гібридної кампанії Росії проти ЄС та її країн-членів. Додаючи зазначених осіб до санкційного списку, ми надсилаємо потужний сигнал про те, що ми знаємо, як вони маніпулюють нашим інформаційним простором і до яких дій вдаються. Ми сповнені рішучості запобігати цим загрозам, стримувати їх та ефективно реагувати на них за допомогою нових інструментів, – зазначив Високий представник Жозеп Боррель.

Зокрема, Рада ЄС ввела обмежувальні заходи проти ресурсу Inforos і трьох його засновників. Inforos  це інтернет-видання, яке тісно пов’язане з російською військовою розвідкою (ГРУ), і відповідальне за створення понад 270 проксі онлайн видань, які поширюють пропаганду на підтримку загарбницької війни Росії проти України.

До списку також додано АНО Діалог, російську неприбуткову організацію, створену Департаментом інформації та технологій міста Москва та тісно пов’язану з Адміністрацією Президента; Інститут російської діаспори, а також дві російські ІТ-компанії: Агентство соціального дизайну (Social Design Agency) та організації «Національні технології» (Structura National Technologies), які причетні до очолюваної Росією цифрової дезінформаційної кампанії «RRN». Крім того, до списку було додано відомих представників вищезазначених юридичних осіб.

Протягом останніх місяців ЄС удосконалив свої інструменти та підходи до протидії маніпулювання інформацією та зовнішнього втручання (FIMI). Вжиті заходи є частиною цієї політики.

Загалом обмежувальні заходи ЄС щодо дій, що підривають або загрожують територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України, зараз поширюються на близько 1800 фізичних та юридичних осіб. Активи зазначених осіб підлягають заморожуванню, а громадянам і компаніям ЄС заборонено надавати їм кошти. Фізичні особи також підпадають під заборону на в’їзд, яка забороняє їм в’їзд або транзит через територію ЄС.

У висновках Європейської Ради від 23 березня 2023 року ЄС підтвердив своє рішуче засудження загарбницької війни Росії проти України, яка є явним порушенням Статуту ООН.  Також Європейська Рада підтвердила, що ЄС залишається відданим збереженню та посиленню колективного тиску на Росію, у тому числі через можливі подальші обмежувальні заходи. Європейська Рада заявила, що ЄС активізує свою роботу з партнерами, щоб протистояти неправдивим російським наративам та дезінформації про війну.

Відповідні нормативно-правові акти були опубліковані в Офіційному віснику Європейського Союзу.

Офіційний вісник ЄС від 28 липня 2023 року (включно зі списком фізичних та юридичних осіб, проти яких застосовуються санкції) 

Відповідь ЄС на вторгнення Росії в Україну, довідкова інформація

Висновки Європейської Ради, 23 березня 2023 року

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН