Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Служба відновлення області почала укладати угоди з жителями Посад-Покровського на відбудову садиб «під ключ»

До війни у селі Посад-Покровське проживало понад 2 тисячі жителів. Майже 9 місяців село було на лінії вогню. У населеному пункті залишилось у цей час 20 місцевих, які жили під постійними обстрілами. Ворог по селу кидав снаряди з різних видів зброї, воно зруйноване маже на 90% відсотків. Зараз у селі вже відновлено електропостачання, є частково вода.

«За останні декілька місяців населення збільшилося вдвічі. Нині в селі -720 жителів. Люди повертаються до рідних місць. У кого зруйноване житло, немає, де зупинитися, то ми допомагаємо їм облаштуватися, видаємо модульні будинки. Ось нещодавно організували пожежну частину в селі, селищна рада надала транспорт, допомагаємо кожному жителю з його проблемами», – розповідає Сергій Кулаковський, староста села Посад-Покровське.

Посад-Покровське потрапило в програму 6 населених пунктів України, в яких планується комплексне відновлення за новим принципом – «Build back better»: тобто «відбудувати краще, ніж було”, який було презентовано місцевим жителям.

Служба відновлення та розвитку інфраструктури в Херсонській області у співпраці й координації з місцевими органами влади втілює проєкт комплексного відновлення населеного пункту.

Знесенням зруйнованих адміністративних споруд, розробкою проєкту, пошуком підрядників займається Служба відновлення та розвитку інфраструктури в Херсонській області. Вже проведено знесення зруйнованої споруди школи та приміщення дошкільної підготовки

Водночас Служба відновлення підписує угоди і з власниками приватних садиб щодо відбудови будинків «під ключ».

«Вже з 18 власниками домоволодінь Посад-Покровського ми підписали угоди про передачу нам прав замовника. У нас 8 проєктів, які вони можуть обрати, для відновлення свого будинку. Строк будівництва 2023-2025 роки», – розповів Микола Савченко, керівник Служби відновлення та розвитку інфраструктури в Херсонській області.

Для оформлення такої угоди власник повинен мати документи на право власності, зареєстровані в реєстрі на нерухоме майно та експертний звіт щодо рівня пошкоджень.

«На даний час у багатьох є проблема з документами на власність. Це близько 50%, хто втратив, хто повинен внести їх в реєстр нерухомого майна, а це все займає час. Люди, які повертаються, починають свої кроки з упорядкування документів», – говорить Ігор Дудар.

Як повідомив староста Сергій Кулаковський, вирішується питання роботи мобільного ЦНАПу на території села, аби прискорити питання оформлення документів приватними особами.

«У центрі села планується створити єдиний комплекс – школа, дитсадок, центр дозвілля, поряд будуть розміщуватися два спортивні міні-майданчика та велике футбольне поле. Також буде поряд і центр безпеки, який об’єднає пожежну частину, службу екстреної допомоги та поліцейську станцію. Заплановано створити й рекреаційну територію, і меморіальний комплекс, частково залишивши стіну зруйнованого будинку культури, аби майбутні покоління знали про цей період в історії незалежної України, – розповідає Ігор Дудар, голова Чорнобаївської громади.

Місцеві жителі можуть відбудувати зруйноване чи пошкоджене житло в рамках проєкту «Build back better», або за програмою Євідновлення.

Херсонщина. Вільні. Південь.

Фото Mustafa Nayyem. Обговорення проєкту відновлення Села Посад-Покровське.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН