Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Пенсійному фонді розповіли про процедуру оформлення пенсій з окупованих територій

Спікер – начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Херсонській області Кальницький Роман Володимирович.

Питання. Розкрийте, будь ласка, поняття “страховий стаж”.

Відповідь. Трудовий стаж, це сумарно відпрацьовані періоди протягом трудової діяльності, а відповідно до ст.24 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” страховий стаж, це період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. Страховий стаж обчислюється територіальними органами Пенсійного фонду відповідно до вимог цього Закону за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку, а за періоди до впровадження системи персоніфікованого обліку – на підставі документів та в порядку, визначеному законодавством, що діяло до набрання чинності цим Законом.

Тобто, страховий стаж до 01.01.2004 обчислюється за записами трудової книжки, а після 01.01.2004 – за даними системи персоніфікованого обліку.

Питання. Яким чином до страхового стажу зараховується час догляду за малолітніми дітьми?

Відповідь. Час догляду за малолітніми дітьми, але не довше ніж до досягнення кожною дитиною 3-річного віку до 01.01.2004 зараховується до страхового стажу працюючим матерям – за даними трудової книжки, непрацюючим матерям – на підставі свідоцтва про народження дитини або виписки із паспорта (у разі смерті дитини – свідоцтва про смерть), а також документів про те, що до досягнення дитиною 3-річного віку мати не працювала. З  01.01.2004 по 31.12.2004 зараховується  на підставі довідки, виданої органами соціального захисту про отримання допомоги на дитину, з 01.01.2005 – за даними Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Питання. Чи зараховується до страхового стажу період навчання, наприклад, у професійних навчальних закладах і якщо так, то які документи потрібно надати?

Відповідь. Порядком підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 12.08.1993 № 637 (зі змінами) час навчання у вищих навчальних, професійних навчально-виховних закладах, навчальних закладах підвищення кваліфікації та перепідготовки кадрів, в аспірантурі, докторантурі і клінічній ординатурі підтверджується дипломами, посвідченнями, свідоцтвами, а також довідками та іншими документами, що видані на підставі архівних даних і містять відомості про періоди навчання.

За відсутності в документах таких відомостей для підтвердження часу навчання приймаються довідки про тривалість навчання в навчальному закладі у відповідні роки за умови, що в документах є дані про закінчення повного навчального періоду або окремих його етапів.

Питання. Чи зарахують при призначенні пенсії до страхового стажу військова служба?

Відповідь.  Відповідно до статті 8 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» час перебування громадян України на військовій службі зараховується до їх страхового стажу, стажу роботи, стажу роботи за спеціальністю, а також до стажу державної служби.

Період проходження строкової військової служби до 1 січня 2004 року, зараховується до страхового стажу на підставі військових квитків або довідок з військових комісаріатів.

Після цієї дати, час військової служби враховується на підставі даних персоніфікованого обліку органів Пенсійного фонду України. Відповідальність за своєчасність надання звітності про нараховані та сплачені страхові внески покладено на страхувальника.

Згідно з пунктом 8 статті 11 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003р. N 1058-IV особи, які проходять строкову військову службу у Збройних силах України, Службі безпеки України, інших утворених відповідно до законів України військових формуваннях, а також в органах Міністерства внутрішніх справ України, є застрахованими особами. Страхувальниками для них є військові частини.

Питання. Багато людей у зв’язку з окупацією та веденням бойових дій на території України не мали або не мають можливості  своєчасно звернутися до органів Пенсійного фонду України з заявою на призначення пенсії. Чи враховані ці обставини в чинному законодавстві України? Якщо так, то як воно працює?

Відповідь. Так, в  пенсійному законодавстві враховані таки обставини. 15 квітня 2023 року набрав чинності Закон України від 20.03.2023 № 2981-ІХ “Про внесення змін до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” щодо призначення пенсії особам, які проживають на тимчасово окупованій території або на території, на якій ведуться бойові дії”.

З урахуванням внесених змін тимчасово, у період дії воєнного стану в Україні та протягом трьох місяців після його припинення або скасування, для осіб, які проживають/проживали на території, на якій ведуться (велися) бойові дії, та/або на тимчасово окупованій російською федерацією території України, у разі якщо звернення за призначенням пенсії відбулося в період дії воєнного стану в Україні та протягом трьох місяців після його припинення або скасування,  пенсія призначається:

– за віком – з дня, що настає за днем досягнення пенсійного віку;

– по інвалідності – з дня встановлення інвалідності;

– у зв’язку з втратою годувальника – з дня, що настає за днем смерті годувальника;

– за вислугу років – з дня, наступного за днем звільнення з роботи, яка дає право на таку пенсію, але не раніше 24 лютого 2022 року. Ця  норма застосовується у разі, якщо визначений частиною першою статті 45 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” строк звернення за призначенням відповідної пенсії не сплив станом на 24 лютого 2022 року.

Отже, всім вищевказаним особам  у разі звернення за призначенням пенсії після введення в дію вказаного вище Закону пенсія буде призначена з дати виникнення права. А особам, які надали заяву про  призначення пенсії до прийняття цього Закону  та пенсію призначено з дати звернення, необхідно звернутися до органів Пенсійного фонду з заявою про перерахунок призначеної пенсії із вищезазначених строків у разі доцільності.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН