Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Півтора року без світла: Угорщина передала громадам Херсонщини 44 генератори

У багатьох селах Херсонської області  вже півтора року живуть без світла. У деяких громадах проблеми з питною та технічною водою. Єдиний вихід – генератори, які допомагають вирішити проблеми з підкачкою води, дають можливість підключитись до інтернету, живлять пункти незламності.

44 генератори отримали херсонські громади, які тривалий час перебувають без електроенергії. Їх передала Угорська екуменічна служба Допомоги у координації з регіональним партнером громадською організацією «Ліга соціально відповідальних жінок».

Передача відбулась 13 червня у Кривому Розі. Це найближче місце перетину всіх шляхів, що ведуть до знеструмлених херсонських сіл. Саме сюди приїхали начальники військових адміністрацій херсонських громад, щоб отримали таке необхідне обладнання.

З ними поспілкувався представник Угорської Екуменічної Служби Допомоги Барнабаш Сотмарі. Бесіда проходила під час завантаження генераторів. Говорили про потреби громад у цей нелегкий період та можливу підтримку від Уряду Угорщини та гуманітарних організацій. Барнабаш Сотмарі сказав, що гуманітарні організації готові допомагати і чекають на інформацію, щодо потреб громад.

Отримали генератори різної потужності Тягинська, Милівська, Новоалександрівська та Бериславська громади.

Тягинська громада має тепер один агрегат потужністю 22 кВт для села Ольгівка, яке підтоплено та потерпає від обстрілів. Генератор буде використаний для роботи свердловини та забезпечення водопостачання. Зараз у селі живе 264 особи, в основному похилого віку, і свердловини вистачає для їх потреб.

Милівська громада отримала 14 агрегатів потужністю 2,5 кВт для сел: Дудчани – 4, Качкарівка, Саблуківка – 4, Милове – 2, Новокаїри – 2, с. Республіканець – 2 одиниці.

5 генераторів по 2,5 кВт отримала Новоолександрівська громада –по одному для сіл Золота Балка, Михайлівка, Гаврилівка. Два отримала Новоолександрівка.

Один генератор потужністю 7,9 кВт передали для села Урожайне Бериславської громади.

Були передані генератори для громад Лівобережжя, бо найближчим часом вони можуть знадобитись. 10 штук потужністю 7,9 кВт використають у місті Таврійськ та приміських села після визволення цих територій. Нова Каховка має тепер 13 агрегатів до 7,9 кВт

Начальник  Таврійської міської військової адміністрації Херсонської області Микола Різак зауважив, що передані генератори будуть використані для відновлення життєдіяльності лікарень та шкіл. Потужності двох агрегатів можуть забезпечити роботу лікарні. Все це дуже потрібно буде після визволення Лівобережжя. Микола Різак наголосив, що електроенергія – це найголовніше. Саме тому, коли визначали потреби територій, дійшли висновку, що генератори найпотрібніші.

Представник УЕСД Барнабаш Сотмарі побував у Новоолександрівській громаді, проїхався шляхами Херсонщини, на перехресті доріг передав генератори сільським головам Золотої Балки, Михайлівки та Гаврилівки. У всіх цих селах давно немає електроенергії і обходитись без генераторів було б важко.

Начальник Новоолександрівської сільської військової адміністрації  Олександр Левечко показав гостям, де буде встановлений генератор у селі Новоолександрівка. Це фельдшерсько-акушерський пункт, у якому зараз знаходиться і пункт незламності, – центр життя села. Сюди приходять за гуманітарною допомогою, зарядити мобільні телефони, підключитись до інтернету. До війни це було багате і багатолюдне селище, де мешкало 1200 людей. Зараз двома ракетами вщент розбита одна з найбільших шкіл громади, дві третини мешканців виїхала у більш спокійні місця, де немає постійних обстрілів, проблем з водою та енергопостачанням. Все життя тепер малолюдної Новоалександрівки сконцентроване у пункті незламності, і живить його генератор.

Люди, незважаючи ні на що, почали повертатися у рідні місця, каже Олександр Левечко. Гуманітарна допомога дає можливість забезпечити мешканцям наших сіл хоч якісь умови життя. Світло і вода – це надія. А зараз найголовніше – дати людям надію.

Власна  інформація

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН