Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Понад 31 000 українців отримали допомогу в Інтегрованих центрах комплексної підтримки на Півдні та Сході України

Міжнародна організація HealthRight International (Право на здоров’я), яка працює у 30 країнах світу, створила в Україні унікальну систему допомоги для постраждалих від гендерно зумовленого насильства (ГЗН) та наслідків війни. У партнерстві з Міжнародною некомерційною організацією FHI360, Представництво HealthRight International (Право на здоров’я) в Україні запустила проєкт «Створення центрів комплексного реагування та надання підтримки постраждалим від ГЗН: інтеграція базової допомоги постраждалим на Сході та Півдні України» (Brave&Safe).

Проєкт працює за трьома напрямками:

  • створення та впровадження психосоціальних послуг на базі Інтегрованих центрів комплексної підтримки в центрах первинної медико санітарної допомоги (ЦПМСД) в Харкові, Дніпрі, Запоріжжі, Миколаєві, Одесі та Херсоні;
  • надання кризової психосоціальної допомоги на онлайн-платформі Brave&Safe;
  • розбудова потенціалу надавачів первинної медико санітарної допомоги та психосоціальної допомоги в надані послуг з підтримки психічного здоров’я.

Усі послуги надаються є конфіденційно і безоплатно.

За дев’ять місяців роботи понад 31 тисяча українців, які перебували в надскладних життєвих ситуаціях, втратили дім, близьких, вимушено стали внутрішньо переміщеними особами, скористалися послугами комплексної психосоціальної підтримки. Понад 3700 звернень до команд проєкту надійшло від неповнолітніх.

  • Інтегровані центри комплексної підтримки Brave&Safe

Інтегровані центри комплексної підтримки Brave&Safe стали першими та найбільшими точками контакту для постраждалих від насильства, в тому числі спричиненого війною та внутрішньо переміщених осіб. Наразі на Півдні та Сході України відкрито десять центрів: в Харкові, Одесі (2), Дніпрі (2), Миколаєві (2), Запоріжжі (2) та, з червня 2023 року в Херсоні.

Серед послуг Інтегрованих центрів Brave&Safe: консультування та послуги з ведення випадків постраждалих від насильства, в тому числі спричиненого війною, проведення медичного огляду, соціально-психологічне та правове консультування, гуманітарне реагування на потреби постраждалих (набори предметів особистої гігієни та додаткові предмети, тощо).

Центри Brave&Safe створені та функціонують на базі центрів первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД). Звернутися до фахівців можливо самостійно або за направленням сімейного лікаря. Команда кожного центру складається з фахових профільних спеціалістів: координатора/сімейного лікаря, психологів, соціальних працівників, дитячого психолога та юриста. Команда також працює мобільно та надає послуги у місцевих центрах прийому ВПО, притулках, денних центрах тощо.

Серед найпоширеніших звернень – допомога з оформленням втрачених документів, гуманітарна допомога, пошук роботи та безпечного житла, психологічна підтримка та допомога при психічних розладах (депресія/ суїцидальні думки), гендерно зумовлене та домашнє насильство, допомога в оформлені чи відновленні посвідчення по інвалідності та багато іншого.

  • Онлайн-платформа Brave&Save

У рамках проєкту також діє віддалений сервіс для надання комплексної психосоціальної підтримки постраждалих від ГЗН, постраждалих внаслідок воєнних дій та внутрішньо переміщених осіб  – онлайн-платформа Brave&Safe у Facebook та Instagram.

Психологи та соціальні працівники онлайн-платформи Brave&Safe надають комплексну психологічну підтримку, кризове консультування та соціальні послуги українцям, які постраждали внаслідок війни, проживають поблизу районів активних бойових дій. Переважно, можливостями сервісу користуються мешканці Донецької, Луганської, Миколаївської, Запорізької, Херсонської та частково Харківської областей. Платформа надає допомогу жінкам та дівчаткам, чоловікам та хлопчикам.

  • Розбудова потенціалу надавачів первинної медико санітарної допомоги та психосоціальної допомоги в надані послуг з підтримки психічного здоров’я

Навчальний компонент проєкту спрямовано на підвищення рівня надання медичних та психосоціальних послуг з підтримки психічного здоров’я на Сході та Півдні України. Навчання передбачає проведення тренінгів за програмою ВООЗ з охорони психічного здоров’я (mhGAP), клінічне ведення випадків зґвалтувань (CMR), «Самодопомога+», організація надання першої психологічної допомоги та інше.

«Партнерство HealthRight International та FHI360 дозволило запровадити в Україні унікальну модель поєднання послуг із психічного здоров’я та протидії ГЗН на рівні первинної медичної допомоги. У період війни нам вдалося зібрати та навчити міждисциплінарні команди фахівців, побудувати мережу Інтегрованих центрів на Півдні та Сході України, напрацювати ефективну систему реагувань на потреби ВПО та постраждалих від насильства, в тому числі спричиненого війною. Наразі ми маємо необхідний досвід та команду для масштабування проєкту на національний рівень»,  –  говорить директорка представництва HealthRight в Україні Галина Скіпальська.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН