Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Відбулась перша у цьому році сесія Херсонської обласної ради

Сьогодні відбулась перша у цьому році сесія Херсонської обласної ради. Про питання, порушені на сесії та результати роботи розповів депутат Олександр Співаковський:

-У порядку денному 19 питань. Мав можливість наголосити на необхідності вже зараз провадити роботу над візуалізацією майбутнього повоєнної Херсонщини. Цю роботу ми вже розпочали у Херсонському державному університеті. Соціологічна лабораторія ХДУ на чолі з доктором соціологічних наук, професором Іриною Шапошниковою розробила анкету-опитування в межах вивчення проблемних питань і умов/побажань українців, за яких вони готові повернутись на Батьківщину. За підтримки нашого стейкхолдера DataArt та міжнародних партнерів анкетування розпочато. Це перший та необхідний етап, який має стане підґрунтям для розробки стратегічних напрямів. Маємо вже перші 300 заповнених анкет.

Одночасно розробили пропозиції щодо проблемних питань Херсонської області та громади Херсона та шляхів їх вирішення. Акцентував, що ключовий момент – повернення людей, як тільки буде дозволяти фактор безпеки. Зараз вкрай безвідповідально закликати до цього, бо маю приклад своєї випускниці, мати якої зараз у реанімації через важку контузію. Але навіть, якщо лінія фронту буде відсунута, росія капітулює, то сподіватись, що люди просто повернуться наївно. Маємо дати конкретні орієнтири, створити магніти та умови для цього. Бо багато кому просто нема, куди повертатись, а хтось мав можливість краще влаштуватись на новому місці.

Наприклад, аграрії розуміють, що без розмінування (а поки маємо лише 30 тисяч га розмінованих з 683 тисяч га) вони не зможуть працювати, а відповідно створювати робочі місця. Молодь потребує не тільки інфраструктури та перспектив, а й того, щоб бути залученими до процесів прийняття рішень, до планування майбутнього.

Звернув увагу на проблеми з комунікацією. Процес не налагоджений так, як треба, бо інколи радикально налаштовані блогери через брак у суспільства інформації формують таку точку зору людей, наслідки від якої можуть бути небезпечними. (І тут йдеться не про порушення свободи слова, кожен має право на висловлення думок). Люди, згідно результатів дослідження, яке проводив наш провідний соціолог Микола Гоманюк на замовлення Фонду громади Херсона «Захист», не знають, хто зараз влада, де центри допомоги, яка допомога їм може буде надана, не знають, до кого звертатись. Це проблема!

Упевнений, що саме освіта може стати одним з магнітів, який дозволить повернути людей в регіон. Бо ми зберегли контингент, науково-педагогічні колективи, готові працювати на своїй землі. Щиро вдячний депутатам обласної ради за підтримку звернення до міністра освіти і науки України Оксена Лісового щодо підтримки тимчасово переміщених закладів вищої освіти. Релоковані ВНЗ з різних областей України мають конкретні пропозиції, які дозволять забезпечити сталу роботу та формування людського капіталу на своїх територіях:

1. Надання фіксованих обсягів державного замовлення для прийому на підготовку фахівців з усіх спеціальностей на період воєнного часу та протягом двох років після деокупації.

2. Оновлення і запровадження Порядку вступу до ЗВО та ЗФПО осіб із тимчасово окупованих територій, територій активних бойових (воєнних) дій.

3. Відтермінування включення переміщених закладів вищої освіти до плану оптимізації мережі закладів ЗВО та ЗФПО в Україні до моменту деокупації тимчасово окупованих територій.

Зазначу, що відбулось переформатування складу постійних комісій та скорочення їх кількості. Але комісія з розвитку людського капіталу, в який мав честь працювати та головувати, залишилась. Це означає, що є розуміння важливості напряму. Тож продовжимо роботу!

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН