Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Юрій Соболевський прокоментував недофінансування освітньої мережі на Херсонщині

Станом на зараз недофінансування освітньої мережі в області складає 66 млн грн. Про це повідомив голова Херсонської обласної організації партії «Слуга Народу», депутат фракції «Слуга Народу» у Херсонській обласній раді Юрій Соболевський.

«Є відповідна постанова Кабміну по перерозподілу освітньої субвенції. Зараз погоджуються ці дії з Міністерством фінансів. Міністерство освіти нас повністю підтримує у цьому питанні, за що вдячний міністру Оксену Лісовому та народним депутатам, особливо Юлії Гришиній,  голові підкомітету з питань вищої освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій. Вони розуміють ситуацію і допомагають нам сьогодні», – каже Соболевський.

Він пояснив, що проблема заборгованості вчителям повʼязана з тим, що після деокупації громад Херсонщини на правому березі Дніпра, значно збільшилась кількість вчителів, які зараз залучені до навчального процесу. Завдяки обласному управлінню освіти та керівникам навчальних закладів, в більшості,  вдалося зберегти освітню мережу. Також збільшилась кількість діточок, яка зараз навчається за українською програмою.

«Нажаль не все це можливо було врахувати під час розрахунків потреб на область. Тому що коли подавалися ці відомості у відведений період, ще не були деокуповані наші деякі громади і не всі заклади освіти запустили роботу», – зазначає Соболевський.

Також він додав, що деякий час тому Херсонщині зробили перерозподіл освітньої субвенції, але це частково закрило питання із заборогваністю.

«В деяких навчальних закладах по певним громадам ще є заборгованість перед вчителями», – каже Соболевський.

І додає, що залишків освітньої субвенції за попередній період, за рахунок якої громади могли б закрити питання – фактино немає. Біля 400 млн грн освітньої субвенції повернулось до держбюджету.

«Цю ситуацію знають, і сподіваюсь скоро всі потреби нашої освіти будуть закриті. Ми постійно в діалозі з міністерстівами та нардепами. Нас чують і сприяють вирішенню питань. На сьогодні, ми бачимо, що освітню мережу на Херсонщині треба будувати наново. Попереду складна робота по відновленню освіти «вживу», а не в форматі онлайн. В тому числі, і на тимчасово окупованих територіях, які обовʼязково будуть звільнені.

Вже зараз ми працюємо над тим, щоб наші заклади освіти мали транспорт, матеріально технічну базу та інше.  Звісно, на 100% неможливо спланувати все, бо поки що не зрозуміло, в якому стані ми отримаємо навчальні заклади у звільнених громадах. Але освіта на всій території Херсонщини буде працювати і, маю віру в те, що ефективно», – підкреслив Соболевський.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН