Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Для чого громадам мінімальне податкове зобов’язання?

Цьогоріч власники земельних ділянок вперше мають сплачувати мінімальне податкове зобов’язання за 2022 рік.

Експерти U-LEAD пояснили фінансистам громад специфіку даного податку і що він змінює в наповненні місцевих бюджетів.

Поняття мінімального податкового зобов’язання (МПЗ) з’явилося у 2021 році під час внесення змін до Податкового кодексу України. МПЗ – це різниця між нормативно-грошовою оцінкою земельної ділянки та сумою податків (податку на прибуток підприємств, податку на доходи фізосіб — ПДФО, військового збору, єдиного та земельного податків), яку сплачує орендар або власник.

– Це додатковий податок сплачуватимуть всі користувачі сільськогосподарських земель. Якщо орендар працює «в тіні», то МПЗ сплачуватиме власник паю або ділянки. Це має зробити невигідним тіньовий обіг земель для всіх, що є абсолютно справедливим кроком для підвищення фінансової спроможності територіальних громад – зазначив Андрій Мужевський, радник з питань місцевих фінансів та управління регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Дніпропетровській області.

Для громад це є додатковим інструментом для роботи із фермерами та власниками паїв і стимулом для обліку земель та їх інвентаризації. Адже гроші надходитимуть до місцевих бюджетів за місцем розташування земельних ділянок.

Формула для розрахунку МПЗ прив’язана до нормативно-грошової оцінки земельної ділянки.
Для фізичних осіб суму мінімального податкового зобов’язання розраховує податкова служба, яка має до 1 липня 2023 року надіслати розрахунок одноосібникам. ФОПи та юридичні особи розраховують самостійно, згідно з формулою. Причому господарства розраховують МПЗ після сплати усіх податків, що стосуються землі.

Мінімальне податкове зобов’язання не поширюється на земельні ділянки, які знаходяться (були) в зоні бойових дій або тимчасово окуповані, на них розміщені фортифікаційні споруди або територія засмічена вибухонебезпечними предметами.

Також не розраховується МПЗ для невитребуваних паїв, якими розпоряджаються ОМС і які не передані в оренду, дачних ділянок, земель запасу, приватних земельних ділянок сільськогосподарського призначення у межах населених пунктів та земельних ділянок зон відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи.

– Законом не передбачено ніяких пільг для МПЗ. Якщо пенсіонер або малозабезпечена родина здає пай в оренду нелегально, то йому доведеться платити. І тут завдання ОМС проводити роз’яснювальну роботу з населенням, власниками земель та представниками аграрного бізнесу щодо вигоди працювати «по-білому» і сплачувати податки, – зазначив Мужевський.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян, та розширює можливості громад.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН