Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Президент Зеленський підписав закон про компенсацію за пошкоджене або знищене житло через агресію РФ

Президент України Володимир Зеленський затвердив закон №7198, який був прийнятий Верховною Радою 23 лютого, і який встановлює компенсацію для фізичних осіб, які зазнали збитків та знищення майна внаслідок бойових дій від 24 лютого 2022 року. Цей закон не стосується об’єктів, які були на тимчасово окупованій території на день введення воєнного стану.

Компенсація буде надаватися тільки за знищене або пошкоджене житлове майно, таке як квартири, будинки, садові та дачні будинки та будівлі, де зведені опорні та зовнішні конструкції. Тільки громадяни України матимуть право на компенсацію.

Власники знищених квартир та іншого житлового майна матимуть можливість отримати житловий сертифікат, який підтверджує гарантії держави щодо фінансування придбання квартири або іншого житлового приміщення на певну суму. Вони зможуть самі обрати географічну локацію для використання житлового сертифіката.

Сума компенсації буде розрахована окремо для кожного регіону і максимально наблизиться до ринкової ціни за квадратний метр.

Джерелами фінансування компенсації будуть кошти державного та місцевих бюджетів, міжнародних фінансових організацій, інших кредиторів та інвесторів, міжнародної технічної та/або поверненої фінансової допомоги, а також репарацій або інших стягнень з Російської Федерації.

Згідно з оцінками, понад 1 млн українців на сьогодні залишилися без житла. Станом на початок березня через портал «Дія» українці подали вже 335 тис. заявок про пошкодження або руйнування житла. Поточний обсяг заявлених руйнувань – близько 23 млн кв. м, при цьому найбільше заявлено в Донецькій, Харківській та Київській областях.

Джерело

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН