Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

геральдист з Миколаєва створив майже 150 гербів для сіл та міст України

Миколаївський геральдист Ігор Янушкевич за 32 роки створив майже 150 гербів для сіл та міст України. У своїх роботах чоловік відображає культурні, економічні та історичні традиції населених пунктів.

Опрацьований геральдистом Ігорем Янушкевичем герб Очакова офіційно проіснував з 2014 до 2018 року. З його слів, за основу взяв незатверджену версію ХІХ століття.

Відображення традицій: геральдист з Миколаєва створив майже 150 гербів для сіл та міст України
Герб Очакова, розроблений Ігорем Янушкевичем. На ньому зображена золота вежа, зліва від неї візантійський хрест, справа — напівмісяць. Синій колір знизу символізує море.

“Я змінив тільки форму щита. І додав прикраси в традиційному українському стилі. Додав корону, міську корону, муровану зі срібного каменю. Це теж обов’язковий атрибут, якого повинні дотримуватися всі герби”, — розповів майстер.

Ігор родом із Хмельниччини, навчався в Одесі. А от для життя разом з дружиною понад 40 років тому вибрали Миколаїв. Створенням і опрацюванням гербів почав займатися в 1991 році. Тоді відбулось його знайомство з геральдикою. В роботі майстер використовує акрилові фарби.

Відображення традицій: геральдист з Миколаєва створив майже 150 гербів для сіл та міст України
Роботи геральдиста Ігоря Янушкевича.

“Я контури герба наводжу. Потім дивлюся, як пропорції співставляються, як воно можна покращити, там збільшити, там зменшити. Орієнтовно місяць вивчаю історію населеного пункту і днів 10-20 створюю сам малюнок. Проєкт герба відправляю спочатку на експертизу. Потім чекаю на висновки, і віддаю місцевим радам”, — розповів геральдист.

Відображення традицій: геральдист з Миколаєва створив майже 150 гербів для сіл та міст України
Герб Куцурубської громади, створений Янушкевичем. На гербі зображена грецька богиня плодючості Деметра, колосся пшениці та грона винограду.

Зі слів Янушкевича, змішувати кольори не рекомендує Українське Геральдичне Товариство.

“Розробили такі правила. Вони на основі міжнародних геральдичних правил, в яких відзначається дуже жорстко, які кольори можна використовувати. Червоний, зелений, синій, чорний — ось це кольори. Метали — золото і срібло”, — розповів майстер.

Відображення традицій: геральдист з Миколаєва створив майже 150 гербів для сіл та міст України
Герб Нової Одеси. На ньому зображена козацька піка, яка розділяє зображення на дві рівні частини. Згори — червоний козацький хрест із променями, знизу — якір-кішка.

Для сіл і міст Миколаївщини чоловік створив майже 100 гербів, ще півсотні для інших регіонів України. Зі слів Ігоря Янушкевича, він незабаром планує видати свою книгу про геральдику краю, яка не вийшла в друк через початок повномасштабної війни.

Джерело

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН