Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Мистецтво проти окупації: в Одесі розповіли про спротив в окупованому Херсоні

Херсонські митці об’єдналися, щоб розповісти про рідне місто та життя в окупації. Їхні роботи в рамках двох проєктів презентували в Одесі, після чого їх можна буде побачити в інших містах України.

Лі Білецька  мисткиня з Херсона. Разом з чоловіком і донькою залишила рідне місто. Роботи Лі стали частиною проєкту “Резиденція в окупації”. Фоторобота “Буча”, створена після викриття злочинів російських військових у місті під Києвом, одна зі знакових для неї в рамках проєкту, розказала дівчина.

Мистецтво проти окупації: в Одесі розповіли про спротив в окупованому Херсоні

“Коли ти в окупованому місті і не маєш змоги вийти на свою головну площу, відкрито показувати наскільки це нелюдськи, людям або істотам зі зброєю, наскільки ти не можеш самотужки знищити всіх, хто до цього причетний, єдиним способом позбавитися емоцій, які мене спалювали, було через фотографію”, розповідає жінка.

Роботи Лі презентували в Одесі разом з картинами інших херсонських митців в рамках проєктів “Резиденція в окупації” та “Анімація артопору в окупації”. Всього у проєктах беруть участь 8 митців та мисткинь, розказала координаторка Юлія Манукян. Четверо з учасників залишаються в окупації. Ідея проєкту виникла, коли ще всі були там.

“Щоб якось підтримати, надихнути один одного, щоб ми почувалися у якійсь своїй бульбашці, в якійсь безпеці, я запропонувала митцям сформувати цю “Резиденцію в окупації”. П’ятеро з оцих людей зголосилися відразу і ми зустрічалися в майстерні одного з митців”, — сказала мисткиня.

Мистецтво проти окупації: в Одесі розповіли про спротив в окупованому Херсоні

Історик Сергій Дяченко говорить, основне його завдання — розповісти, що Херсон – місто, наповнене українською культурою від самого свого початку.

“Сприймають малюнки та анімацію по всьому світу і не потрібен переклад тут. І в цьому їх сила. Анімація робиться просто для того, щоб зачепилося око за ці роботи. А потім за посиланням це вже дехто побачив, може прочитати більше інформації про те, що відбувається в Україні, про те, що відбувається в окупації”, — розповів Дяченко.

Ще одна мета: повернути спілкування митцям, які втратили його через війну та окупацію, відновити зв’язок зі світом, розказала Юлія Манукян. Наступну презентацію запланували в Ужгороді. Проєкт триватиме до листопада.

Джерело

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН