Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Очільник Нової Каховки закликав Європу зупинити можливу катастрофу на Каховській ГЕС

25 жовтня розпочалися пленарні засідання 43-ї сесії Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи, у якій бере участь міський голова Нової Каховки Володимир Коваленко, постійний член делегації від України в Конгресі Ради Європи.

Про це повідомила офіційний помічник постійного члена делегації в Конгресі Володимира Коваленка.

Майже весь пленарний день делегати Конгресу присвятили Україні, яка веде героїчну боротьбу за свою свободу і незалежність з російською військово-терористичною навалою. На початку сесії пролунав гімн Європи, а потім – гімн України, який дружно підтримала вся українська делегація. І це є свідченням того, що Європа солідарна з народом України в його боротьбі за незалежність своєї держави та у відстоюванні українцями загальноєвропейських принципів демократії, прав людини і верховенства права.

Під час онлайн-виступу на засіданні Конгресу Голова Асоціація міст України , мер Києва Віталій Кличко розповів про ситуацію в Україні та в Києві, а також про необхідну допомогу нашій державі. Він подякував усім країнам Європи, які напрацьовують механізми допомоги українським муніципалітетам, обраним місцевим представникам та мешканцям громад у цей критичний для України час.

Також перед делегатами виступив міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов, який навів страшні цифри руйнувань інфраструктури в результаті безперервних бомбардувань та ракетних обстрілів господарського комплексу країни.

На Конгресі відбулась зустріч з матерями, доньками та дружинами військовополонених, які перебувають у полоні окупантів і до яких застосовують жорстокі тортури. Було оприлюднено звернення до мирової спільноти, з проханням підняти питання по поверненню військовополонених на принципах обміну усіх на всіх.

Міський голова Нової Каховки Володимир Коваленко надав інтерв’ю каналам Рада та Експрес з питання можливої руйнації дамби Каховської ГЕС та наслідків цієї екологічної трагедії. Він зазначив, що наразі реально нависла загроза через можливий підрив.

“Висота Каховського водосховища, по відношенню до Дніпра, 16 метрів 40 см – якщо відбудеться руйнація дамби, то 12-метрова хвиля обрушиться вниз по Дніпру від дамби аж до впадання у Чорне море, а по дорозі – майже сотня населених пунктів, зокрема, три міста, одне з них – Херсон, розташований за 60 км від Нової Каховки. А Нова Каховка буквально за пів кілометра на лівому березі, який похилий, а не крутий.

За розрахунками по лінії цивільної оборони, такі розрахунки є, на 10-у годину після руйнації буде найвища хвиля – 12 метрів, і буде затоплено десь до 40% території міста. Є різні рівні і, залежно від крутизни, буде десь три метри води, десь два. Уся стара частина міста Нова Каховка буде затоплена вже в перші години. А на 7-й день після руйнації почне спадати загальний рівень води. Та за ці сім днів буде затоплено до 80 населених пунктів, і руйнації будуть непоправні», – пояснив Коваленко.

Коваленко сподівається, зокрема, на вплив світового співтовариства.

«Ще ж величезні наслідки для Кримського каналу – вода туди надходить тільки з висоти 16,4 метра, тобто, до Криму ні краплини не попаде. Це перше, а по-друге, це ж охолодження Запорізької АЕС. Тому світове співтовариство повинно зробити все, щоб цього не сталося. Це буде найбільший людський вчинок по відношенню до України, її мешканців та мешканців всієї Європи. Треба зробити все, щоб не допустити цього негідного вчинку», – закликав міський голова.

Він звернувся з проханням до парламентаріїв Європи долучитися до справи зупинення цієї можливої катастрофи.

Джерело

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН