Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

“Потяг до перемоги”: художник, який вирвався з окупації, розписав херсонський вагон

«Укрзалізниця» з 23 серпня 2022 року запустила “Потяг до перемоги”, в складі якого за маршрутами «Київ – Ужгород» та “Запоріжжя – Львів” курсуватимуть 7 пасажирських вагонів, розписаних українськими митцями. Про це йдеться в повідомленні в Телеграм-каналі “Укрзалізниці”.

Концепція проєкту

«Кожен вагон присвячений тимчасово окупованим територіям України та подвигам людей, які чинять опір російським військам. Основою для сюжетів стали подвиги українців, які борються, попри тиск окупантів та постійну небезпеку», – йдеться в повідомленні.

У своїх ілюстраціях Андрій Присяжнюк закарбував мужність Богдана Зізи, який облив синьо-жовтою фарбою міську адміністрацію в Євпаторії, Сергій Туркіневич – мешканців Енергодара, які беззахисні вийшли проти танків, Дмитро Касянюк – сталевих оборонців Маріуполя та сміливих залізничників, які евакуювали людей із Харківщини, Роман Синенко розкрив історію лікарів з Луганщини, які рятували життя, залишаючись в окопах і підвалах, Аліна Коник – фермерів Миколаївщини, які збирали врожай на замінованих та палаючих полях, а Максим Кільдеров – рух опору Херсонщини.

Розповідь в кожному квадраті

– Мені друзі скинули посилання на інформацію про цей проект, сказали, що шукають художників, розповів NovaKahovka.City художник з Нової Каховки Максим Кільдеров. – Я надіслав заявку. Символічно, що рівно рік тому, я брав участь у проекті ГогольTRAIN. Тема окупації Херсонщини мені близька. Подумав, що можу її висловити, оскільки сам жив в окупації в Новій Каховці.

Вагон, розписаний Максимом КільдеровимВагон, розписаний Максимом Кільдеровим

За словами художника, він розповів про ідею свого розпису і надіслав ескізи. Після того, як його ідею затвердили, працював над розписом вагону. На це пішло 4 дні.

– Від початкової ідеї довелося трохи відхилитися через бюрократичні перепони, – каже Максим. – У нижній частині вагону кожен квадрат розповідає про партизанів, волонтерів, бійців інформаційного спротиву.

Максим Кільдеров працює в стилі стріт-арт (вуличне мистецтво). Крім рідного міста, він проводив персональні виставки у Хкрсоні і Києві, створював арт-обєкти у Новій Каховці, Токмаку, розписував гурт Go_A тощо.

Поєднати всю країну

«Потяг до перемоги» – це наша подяка всім сміливим українцям, які чинять спротив окупантам. Мета проєкту – показати, що Україна пам’ятає про тих, хто знаходиться в тимчасовій окупації, що ми не забули ні про Херсонщину, ні про Донеччину, ні про Крим. З 23 серпня потяг курсуватиме маршрутами «Київ – Ужгород» та «Запоріжжя – Львів», поєднуючи всю країну із заходу на схід. І ми впевнені, що одного дня він прибуде на вокзали тих міст, які поки що знаходяться під тимчасовою окупацією», – заявив голова правління АТ «Укрзалізниця» Олександр Камишін.

«Потяг до перемоги» є спільниим проектома комунікаційної агенції Gres Todorchuk та українських митців під кураторством Каті Тейлор.

Фото надані М. Кільдеровим

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН