Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Херонська науковиця досліджує психологічну стійкість вимушених переселенців

Професор кафедри менеджменту, маркетингу і туризму, д.е.н.. Корчевська Л.О. виступила з доповіддю «Психологічна стійкість вимушених переселенців й приймаючої громади: трансформації людського капіталу внаслідок війни» на круглому столі «Національна стійкість як основа національної безпеки: новітні концепти формування міжнародного безпекового середовища». Він був організований київською командою – авторкою проекту, д.е.н., професоркою Бондаренко С. разом з командою «Прогресильні» в Австрії.

Відплив людей з країни та втрата людського потенціалу сьогодні – означає втратити

перспективу відродження країни завтра.

Сьогодні 7 млн. – внутрішньо переміщених осіб, серед них 4,5 млн. – зареєстрованих внутрішньо переміщених осіб. Багато чоловіків не поспішають реєструватися. Прогнозується ще осіння хвиля переміщень зі сходу на захід України через руйнування теплопроводів.

9 млн. – біженців (перетнули кордон на виїзд з України з 24.02.22). У порівнянні – це населення Болгарії. Уявіть, начебто ціла країна виїхала за кордон.

У переселенців спостерігається втрата багатьох цінностей та сенсів – втрата родинного «гнізда», майна, родичів, спогадів, надії, соціальних зв’язків. Все це супроводжується такими почуттями – розгубленість, безсилля, безпомічність, страх, горе,

тривога, сором, провина, невпевненість, сум, лють. Переселенці можуть виявляти навіть агресію до своїх «рятувальників». Так працює травма. Наприклад, батьки забирають увечері дитину, яка весь день була у садочку. І весь вантаж своїх тяжких переживань обрушує на них.

Все, що потрібно переселенцям – це задоволення потреб: фізіологічних та безпеки (їжа, сон, житло, гроші, необхідна інформація), а також соціальних (звичайне людське спілкування та розуміння). Задоволення цих потреб – дає контроль над своїм життям.

Одним із варіантів збереження психологічної стійкості – працевлаштування на роботу. Але якщо вона не відповідає рівню життя і пропонують малу зарплатню, то розробляти свої онлайн курси або навчатися новим навичкам.

Мали б поступово розгортатися креативні індустрії, тренінгові, оздоровчі, інші подібні послуги. У перші шокові тижні війни приділяти їм увагу видавалося недоречним, проте надалі вони можуть відіграти важливу роль у психологічній реабілітації вражених війною осіб, особливо дітей та неповнолітніх.

Дуже змістовні і цікаві доповіді були про те, що сьогодні є надактуальним і надважливим для України. Разом ми вибудовуємо образ нашої мрії – нашої України майбутнього. Ми обов’язково переможемо! Тому вже сьогодні усі разом маємо планувати майбутнє. Попереду – усвідомлена, послідовна творча та консолідована реалізація цивілізаційного проєкту, за умови синергії держави й громадянського суспільства.

Для сучасної Української Держави саме національна стійкість є стратегією, яка дозволяє інтелектуально й ефективно захистити нашу незалежність і розгорнути потенціал цивілізаційної суб’єктності країни. Тому політична й інтелектуальна еліти України повинні зробити усе можливе для утвердження і розвитку цієї стратегії.

Країна буде мати незалежність лише за умови національної стійкості, яку демонструють як держава, так і громадянське суспільство.

Херсонський національний технічний університет – ХНТУ

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН