Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На Миколаївщині збирають інформацію про природні заповідники

Громадська організація “Веселий Дельфін” розпочала впровадження проєкту “Разом за екологічну демократію, справедливість та верховенство права в Україні” (TEDJusticeROL). Частиною проєкту є оцінка ушкоджень біорізноманіття Миколаївської області внаслідок бойових дій, спричинених військовою агресією РФ.

Про це кореспондентці Суспільного розповів директор національного природного парку “Бузький Гард” Владислав Артамонов.

Проєкт реалізовуватиметься на територіях Смарагдової мережі та природно-заповідного фонду. Партнером ГО “Веселий Дельфін” виступає національний природний парк “Бузький Гард”. Станом на початок серпня відбувається збір інформації щодо розміру територій, охоплених бойовими діями, наявності об’єктів природно-заповідного фонду Смарагдової мережі та об’єктів біорізноманіття, що підлягають особливій охороні.

“Цей проєкт в Україні реалізується за фінансової підтримки Міжнародної благодійної організації “Екологія — Право – Людина” та Уряду США. В цьому проєкті є ряд субпроєктів, що реалізуються на території областей, що постраждали внаслідок бойових дій. Залучені щонайменше сім громадських організацій, як загальноукраїнських, так і місцевих. Громадська організація “Веселий Дельфін” — була обрана для реалізації в Миколаївській області цього завдання”, — розповів Владислав Артамонов.

Першочергово треба визначити прямі і непрямі втрати біорізноманіття природоохоронних територій внаслідок бойових дій. Це дасть змогу проаналізувати рівень завданої шкоди та підрахувати збитки.

“На першому етапі треба визначити, зібрати інформацію щодо того, які території, їхній розмір, постраждали, від бойових дій. Тобто визначається вся область, потім на цих територіях, якщо буде змога, здійснюватимуться натурні обстеження, і після того будуть визначати збитки. Ці дані ми будемо отримувати як через польові роботи, так і через архіви, відомі звіти тощо”, — пояснює директор природного парку.

В рамках проєкту науковці планують дослідити флору, фауну, ландшафти, об’єкти природно-заповідного фонду Смарагдової мережі.

“Під час цього проєкту будуть також розроблятися економічні методики оцінки прямого і непрямого впливу. Це буде відбуватися в Україні вперше. Прямий вплив — це безпосереднє знищення, застосування техніки, це вибухи і як наслідки утворення вирв, це прямі порушення. Непрямий вплив — це звуковий ефект, пересування військ, розміщення, економічні важелі тощо. Багато їх може бути, вони мають бути визначені під час цих досліджень”, — говорить Владислав Артамонов.

Проєкт реалізується в п’яти областях: Одеській, Херсонській, Миколаївській, Київській та Запорізькій. Результати цих досліджень мають сприяти тому, що Україна зможе подати позов відносно Російської Федерації щодо знищення об’єктів біорізноманіття і живої природи.

Суспільне

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН