Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій дала поради тим, хто живе в окупації

З перших тижнів війни Херсонська область частково була окупована. Нині у регіоні точаться важкі бої за повернення територій. Росіяни повністю блокують постачання продуктів та ліків з України. Досі офіційно не було відомо про “зелені коридори” з області, де владу захопили військові чужої країни. Прокоментувала ситуацію щодо того, як дал жити мешканців окупованих територій Ірина Верещук:

Не заглиблюючись в юридичні, політичні та моральні питання, як міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, раджу наступне:

1) Переїжджати на підконтрольну територію. Знаю, що це непросто, але знаходьте шляхи та можливості. Бо, зрештою, йдеться про вашу безпеку й долю вашу та ваших дітей.

2) Не брати російський паспорт. Знаю, що це може бути непросто, але в довгостроковій перспективі російське громадянство створить вам більше проблем, ніж вигоди.

Прокоментував ситуацію депутат обласної ради Олександр Співаковський:
Херсонці вражені, патріотично налаштовані наші земляки, які перебувають у тимчасовій окупації, дуже неприємно вражені «порадами» високопосадовців щодо алгоритмів їх дій.
Цитата:

«1) Переїжджати на підконтрольну територію. Знаю, що це непросто, але знаходьте шляхи та можливості. Бо, зрештою, йдеться про вашу безпеку й долю вашу та ваших дітей.

2) Не брати російський паспорт. Знаю, що це може бути непросто, але в довгостроковій перспективі російське громадянство створить вам більше проблем, ніж вигоди».

Дійсно важко втримати емоції. Почув та прочитав безліч коментарів за останню добу. Бо знаю не з чуток, а від друзів та колег, як від 3 до 7 діб ночувати в полі під обстрілами біля Василівки, щоб виїхати у напрямку Запоріжжя, як бачити кинуті понівечені автівки, чекати і не знати пропустять або затримають, заберуть документи, пограбують чи ні на блокпості…

Ми всі знаємо, що за три місяця тимчасової окупації з Херсонщини не було жодного офіційного «зеленого коридору» для евакуації, ми не отримали жодного офіційного гуманітарного вантажу від держави! Все що люди вчиняють – це на власний розсуд, ризикуючи собою, родиною, дітьми. Святі люди – волонтери, які роблять неможливе для херсонців.

І весь цей час ми – освітяни – чекаємо адекватних ситуації рішень від влади. На кожній нараді з Міністерством освіти і науки ми говоримо про захист прав вступників, студентів, викладачів. Навіть донесли інформацію до Президента України про необхідність надати можливість абітурієнтам з тимчасово окупованих територій за спрощеною системою вступати до закладів освіти, не їхати на підконтрольну територію для складання тесту, про те, що студенти не мають змоги сплачувати за навчання, а відповідно університет не може у повному обсязі розраховуватися зі співробітниками. А вони виконують свою роботу… Керівник держави почув, надав доручення…. Пройшло 10 діб – тиша! Натомість з’являються «поради»! Чи це все, на що заслуговують українці, які героїчно поводяться під тиском окупантів?!

Як у приказці: «Вы панике не поддавайтесь – организованно спасайтесь».

Наболіло та накипіло у людей!

Довго херсонці не чекали і відповідь одразу ж написали у соціальних мережах. Громадян турбує відсутність безпечних способів евакуації, адже мешканці області стали заручниками у власних будинках. Публікуємо допис херсонки:

Мені цікаво, коли був хоч один евакуаційний автобус для людей з Херсонщини? Коли був хоч один гуманітарний коридор для людей з Херсонщини? Хоч такі коридори, які діють чи діяли в Запорізькій області?

Якщо ще два тижні тому, хоч через Мелітополь, стоячи по 4-5 днів в полі живим щитом для орківських (російських – ред.) блокпостів, люди хоч могли якось виїхати, то тепер асвабадітєлі заявили, що з іншими областями, підконтрольними Україні вони переривають зв,язок.

Ми тепер можемо виїхати тільки через Крим. І через всю Росію до Прибалтики. І через фільтраційні пункти, які пройдуть далеко не всі.

Крім того, серед провайдерів в Херсоні ходять чутки, що через 2-3 дні в нас вирублять інтернет. І ми залишимось і без зв’язку з рідними ( бо мобільного інтернету і зв’язку майже немає) і без зв’язку з нашими банками, бо навіть приват24 і ощад24 буде нам недоступний. І картками без інтернету не зможемо розрахуватись.

Дякую за пораду не брати россійські паспорти, їх і так ніхто не збирається брати, крім кількох зрадників-колаборантів.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН