Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Українське науково-дослідне судно «Ноосфера» завершило перший Антарктичний сезон

Науково-дослідне судно «Ноосфера» зайшло в порт Кейптаун (Південно-Африканська Республіка), завершивши перший антарктичний сезон. Таким чином вперше за 20 років Україна здійснила антарктичну експедицію власним науковим флотом.

Шлях з Фолклендських островів зайняв 19 днів і був досить складним. Як жартує команда: «за спокійний прохід протокою Дрейка туди й назад ми “заплатити” поганою погодою через Атлантичний океан».

Наші моряки мандрують вже 4 місяці («Ноосфера» вирушила в перший рейс під синьо-жовтим прапором з Одеси до Антарктики 28 січня цього року). Загалом з України до крижаного континенту, а потім звідти до Чилі й через Фолкленди до ПАР подолано 16 тис. миль (26 тис. км). Для порівняння: це вдвічі більше, ніж довжина Північної і Південної Америки разом.

Через війну в Україні наш криголам поки що не може повернутися в порт приписки – Одесу. Тож наступні місяці судно базуватиметься у Кейптауні: тут проходитиме технічне обслуговування та готуватиметься до нових подорожей, про які ми скоро розкажемо.

Вітаємо команду з успішним завершенням першого антарктичного сезону “Ноосфери”, він же – перший за два десятиліття вихід українського наукового флоту в Океан. Висловлюємо щиру вдячність всьому екіпажу, і насамперед капітану Павлу Панасюку за професійне виконання всіх поставлених завдань та витримку в такі непрості для України часи!

Переконані, що дуже скоро Перемога буде за нами й наша красуня «Ноосфера» зможе повернутися додому. А наразі ми дуже втішені, що навіть в далекому Кейптауні українських моряків зустрічали їхні земляки, що нині мешкають у ПАР.

Нагадуємо, що за перший рейс до Антарктики флагман українського науково-дослідного флоту забезпечив ротацію зимівників на українській станції «Академік Вернадський», перезмінку полярників на польській станції «Арцтовський» та проведення унікальних досліджень з вивчення Південного океану. Докладно про це можна прочитати тут

Дякуємо за чудові фото Олексію Задорожному та Дзвіні Качур

Національний антарктичний науковий центр

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН