Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У податковій розповіли, як сплачувати ЄСВ за перший квартал в умовах війни

З 1 січня розмір мінімальної зарплати становить 6500 гривень. Відповідно мінімальний місячний страховий внесок з єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄСВ) у І кварталі складає 1430 гривень (6500 гривень х 22%). Тож за І квартал нинішнього року мінімальна сума ЄСВ до сплати за себе у підприємців, незалежно від системи оподаткування та групи становить 4290 гривень (1430 гривень х 3).

Разом з тим, у період дії воєнного стану законодавством надана можливість не сплачувати ЄСВ. Однак, це є лише правом платника, а не звільненням його від нарахування внеску.

Підприємці – «єдинники» (так само, як ФОП на загальній системі оподаткування та особи, які провадять незалежну професійну діяльність та члени фермерського господарства) звільняються від сплати ЄСВ за себе з 1 березня 2022 року.

Платники, які скористаються цією пільгою, розрахунок єдиного внеску у складі податкової декларації не заповнюють за період, в якому ЄСВ не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався.

Граничний термін для підприємців зі сплати ЄСВ за І квартал – 19 квітня 2022 року.

ФОПи повинні сплатити ЄСВ за себе за два місяці І кварталу – січень-лютий у сумі 2860 гривень. За березень вони мають право не сплачувати ЄСВ.

Водночас слід урахувати, що у разі прийняття підприємцем рішення про несплату єдиного внеску, страховий стаж для призначення пенсії йому нараховуватися не буде.

ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м.Севастополі

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН