Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Директор Укргідроенерго Ігор Сирота повідомив про виникнення профіциту електроенергії в Україні

Перед російським вторгненням Україна повністю від’єдналася від енергосистем Росії та Білорусі, а вже 16 березня ОЕС України успішно пройшла синхронізацію з європейською енергомережею ENTSO-E та почала працювати у тестовому режимі.
Вихід на європейський ринок відкриває перед гідроенергетиками нові експортні перспективи. У цьому переконаний генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота.

За його словами, внаслідок падіння енергоспоживання в країні на 30%, обумовленого військовими діями, в Об’єднаній енергосистемі України спостерігається профіцит електроенергії та заборгованість перед генеруючими компаніями за надані послуги. Покращити стан справ у галузі має вихід української генерації на європейський ринок.

«Укргідроенерго покриває пікові навантаження, забезпечує мобільний аварійний резерв, а також надає допоміжні послуги. Це – той спектр, який необхідний енергосистемі будь-якої країни. З виходом на європейський ринок ми зможемо експортувати електроенергію за вищими цінами, ніж усередині країни, що, в свою чергу, позитивно відіб’ється на наших фінансових результатах. Гадаю, що надавати свої послуги європейцям ми зможемо у найближчі місяці», – зазначив Ігор Сирота.

Разом з тим очільник Укргідроенерго наголосив, що попри війну з агресором, пріоритети компанії залишаються незмінними: виплата у повному обсязі податків та дивідендів, сплата ПСО, а також соціальна підтримка працівників

«Всі фінансові зобов’язання, які були заплановані, ми виконаємо. З початку року ми вже сплатили до держказни 1 млрд 200 млн грн. Переконаний, що за результатами року Укргідроенерго стане компанією, яка сплатить до бюджету найбільшу суму дивідендів. Ті кошти, які у нас залишаться, ми спрямуємо на поточні та капітальні ремонти обладнання, безпеку та надійність експлуатації гідроспоруд. Капітальні інвестиції будуть суттєво зменшені»,- зауважив Ігор Сирота.

Нагадаємо, наразі всі ГЕС та ГАЕС, що входять до структури Укргідроенерго, працюють згідно диспетчерського графіку та виконують свої зобов’язання щодо регулювання частоти і потужності енергосистеми країни.

Слідкуйте за оперативною інформацією в телеграм каналі Укргідроенерго.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН