Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Херсоні розвінчують міфи про ХОСПІС

«Громадське розслідування Фонду громади Херсона “Захист”: РОЗВІНЧУЄМО МІФИ ПРО ХОСПІС

НАПОЛЯГАЄМО, щоб питання про ліквідацію ХОСПІСУ (саме ліквідацію, а не реорганізацію) було знято з розгляду сесії обласної ради 18 лютого, як незріле. Роз’яснюємо, чого.

Пояснювальна записка до проєкту рішення носить ознаки маніпуляції:

Автори стверджують, що такі заходи відбуваються по всій Україні (а до речі, хоспісів в країні усього 6) і посилаються на те, що Волинський обласний хоспіс було злито з Волинською обласною лікарнею…Це – НЕПРАВДА! Ми зв’язувалися з волинськими медиками й отримали відповідь – Волинський обласний хоспіс базується у Ковелі у відокремленій будівлі як юридична особа, що підтверджує Youcontrol –

https://youcontrol.com.ua/catalog/company_details/41181019/

Автори супровідної до проєкту рішення записці стверджують, що Херсонський обласний ХОСПІС не уклав договір с НСЗУ на 2022 рік, тому не матиме фінансування. Це – НЕПРАВДА! Договір укладений з фінансуванням більш як вісім мільйонів гривень!

Якщо рішення все ж-таки буде прийнято, то госпіталь інвалідів ці вісім мільойнів не отримає, тому що ним вже укладений договір с НСЗУ, у тому числі на паліативну (не хоспісну) допомогу у певному обсязі. І тож вісім мільйонів на утримання і лікування хоспісних хворих повернеться до бюджету держави(((

Ініціатори ліквідації стверджують, що результатом «реорганізації» бюджет області отримає економію з комунальних витрат, які планувалися на ХОСПІС. Це не відповідає реаліям, тому що ці ж самі кошти підуть на комунальні витрати нового у госпіталі ветеранів відділення.

В інтерв’ю керівників області говориться про те, що трудовий колектив ХОСПІСУ буде увесь переведений до нового відділення, а у пояснювальній записці написано «за можливістю»…

І наостанок – Фонд громади Херсона «Захист» опікується ХОСПІСом з 2016 року, й жодних кроків влади щодо поліпшення умов смертельно хворих херсонців не було, а бюджетне фінансування було можна просто назвати жебрацьким((( Втім херсонські благодійники через Фонд громади Херсона «Захист» замінили всі ліжка на нові медичні функціональні, забезпечили протипролежневими матрацами, концентраторами кисню… багато чим ще на суму близько півмільона! Тому нам болить такий можливий незрілий крок влади.

В решті решт у госпіталі ветеранів є триповерхова будівля, у якій можна розмістити смертельно хворих херсонців, покращивши їх умови, зберігши фахівців хоспісної медичної допомоги та юридичну особу ХОСПІСУ.

Руйнувати легко, а зберегти єдиний на півдні такий спеціалізований заклад для тих, у кого він – останнє пристанище, ми просто зобов’язані!

Щоб все було ПРОЗОРО, пропонуємо провести громадські слухання з цієї проблеми, подбавши про тих, хто піде раніше за нас.

Завтра, не дай Боже, це можемо бути ми», – повідомляє інформаційне видання «Український Південь» з посиланням на Фейсбук-сторінку голови правління благодійної організації «Фонд громади міста Херсон «Захист» Лариси Польської.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН