Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

IT-бізнес у Херсоні успішно розвивається

Першому українському центру розробки DataArt — у Херсоні — вже 15 років. Як змінювалися пріоритети розвитку херсонського офісу та які виклики поставали перед командою, розповідає Head of Office Дмитро Щєдролосьєв, – повідомляє інформаційне видання «Український Південь» з посиланням на сайт «DataArt». У повідомленні йдеться про наступне:

«Спочатку ми одними з перших намагалися завести IT-бізнес у місто Херсон. Ми не цілком розуміли, як цей бізнес працює, але точно знали, що хочемо його розвивати саме в рідному місті. Так у Херсоні в 2007 році з’явився офіс компанії DataArt. Ми починали з п’яти співробітників і розуміли, що тісна співпраця з вишами — це єдиний шлях, який дозволить розвивати не лише офіс компанії в Херсоні, а й IT-галузь у місті.

Протягом наступних 15 років ми постійно адаптували стратегію розвитку.

Спочатку ми сконцентрувалися на розвитку напряму, який забезпечував б нам можливість постійного зростання в умовах відсутності IT-спеціалістів. Так наприкінці 2007 року з’явилася перша безкоштовна QA-школа DataArt, і ми почали самостійно готувати спеціалістів з тестування програмного забезпечення. Плідна співпраця з університетами щодо проведення таких шкіл допомогла нам у перший же рік зрости до 32 осіб.

За рік, у 2008-му ми почали розширювати технологічний стек наших навчальних програм і вже готували не лише QA, а й .NET- і Java-фахівців. Це забезпечувало нам не швидке, проте стабільне зростання.

2009 рік став роком виживання. Це був рік світової економічної кризи, існування офісу в Херсоні опинилося під загрозою, а перед нами постало питання, як втримати офіс. До речі, це був єдиний рік, коли ми були змушені скоротити чисельність співробітників на 10%. Але саме це надало нам можливість не закрити офіс.

Вже за рік, у 2010-му, ми зрозуміли, що потрібно формувати технічну і бізнес експертизу на локальному ринку. Тому почали привозити IT-експертів різних напрямів, зокрема розвитку бізнесу, з різних країн, проводити відкриті зустрічі технічних спільнот IT talk.

У 2011–2013 роках наш пріоритет змінився у бік забезпечення в херсонському офісі ядра ключових фахівців із провідних технологій та підвищення рівня експертності колег з різних технологій. Ми всіляко допомагали професійно зростати нашим співробітникам і зрозуміли, що це також є важливим пріоритетом нашого розвитку. Наші колеги брали участь в IT-конференціях, воркшопах, зустрічах IT-спільнот тощо.

За ці роки ми зросли не лише кількісно, а й технологічно. Тому в 2014-му почали вже більш активно просувати бренд DataArt на локальному ринку праці. Ми розповідали про наших фахівців, різноманітність проектів, умови праці та демонстрували можливість роботи в міжнародній IT-компанії, яка на той час вже три рокі поспіль отримувала звання найкращого роботодавця України, мала 5 офісів на території України та відкривала нові офіси в Польщі.

Разом з тим, неочікуваною в 2014 році для нас стала релокаційна криза. Так, що більше відкривалося нових офісів в інших країнах, то більшало серед херсонських колег охочих переїхати і працювати в інших офісах DataArt.

Це посприяло встановленню додаткового пріоритету розвитку для нас — у 2015 році ми запустили роботу для забезпечення трансферу професійного досвіду між колегами. За рік ми вибудували внутрішню систему наставництва, яка підтримує рівень експертності й досі, а регулярна релокація колег вже не є такою критичною для нас.

У 2016 ми зіткнулися з новою проблемою — випускники шкіл виїжджали до інших міст вступати у виші, їх значно поменшало у місті, і постійна співпраця з локальними університетами давала мінімум спеціалістів. Тому ми стали більше співпрацювати з різними організаціями, які навчали IT-спеціалістів та почали самостійно працювати зі світчерами.

Ці активності збільшили наше комунікаційне коло в IT-галузі в рази та посприяли створенню нового пріоритету для нас — побудови IT-спільноти у Херсоні. Так, у 2017 році ми активно знайомились з IT-спільнотами в Одесі, Миколаєві, Львові і Харкові, дізнавалися про механізми співпраці з партнерами і в 2018 році здійснили перші спроби створення IT-ком’юніті у Херсоні під назвою IT HUB.

Розвиток IT-ком’юніті у Херсоні сприяв розвитку нашого офісу. Із 2019 року ми стрімко зростали. Коли в херсонському DataArt стало понад 200 колег — постала потреба пошуку нового офісного приміщення і це стало нашим першим пріоритетом.

Нове приміщення ми знайшли не так швидко, як хотілося, і протягом року ми його облаштовували з урахуванням побажань наших колег і міжнародних стандартів. 2020 рік став роком не лише нашого «великого будівництва», а й великого переїзду в новий офіс. Нажаль, ми не змогли зробити офіційного відкриття нового офісу через пандемію.

З пандемією у 2020 році змінився формат роботи колег на work from home і постали нові виклики — організувати комфортні, сек’юрні та безперебійні умови праці в домашніх умовах, забезпечити моральну підтримку для співробітників, адаптувати формати заходів для потенційних кандидатів онлайн.

Новий онлайн-досвід відкрив нам нові горизонти — ми вийшли за кордони Херсона і стали активно працювати з IT-ринком Миколаєва. У 2021 році ми впровадили новий формат взаємодії зі студентами — виробничі та навчальні онлайн-практики для студентів профільних факультетів вишів Херсона і Миколаєва. IT-школи масштабували на всю Україну. Як підсумок, маємо найбільший показник зростання офісу саме у 2021 році.

Найголовніше, за ці 15 років пріоритети розвитку змінювалися, викликів додавалось, завдань з кожним роком все більшало. Проте саме весь досвід, накопичений за цей час, забезпечує нам стабільне зростання щороку».

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН