Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Херсоні пропагують сімейні форми утримання та виховання дітей-сиріт

Про це повідомляє інформаційне видання «Український Південь» з посиланням на сайт Херсонської міської ради. У повідомленні йдеться про наступне:

«28 січня у Херсонському обласному центрі зайнятості спеціалістами служби у справах дітей Херсонської міської ради було проведено навчання з безробітними на тему: “Що таке патронатна сім’я, прийомна сім’я, дитячий будинок сімейного типу і як стати батьками-вихователями та патронатним вихователем?”

Насамперед зазначимо, що відповідно до ст.52 Конституції України, утримання та виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, покладається на державу. Для здійснення цієї функції в Україні діє ціла система форм утримання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, залежно від їх віку і стану здоров’я, призначення яких – забезпечити оптимальні умови їх життєдіяльності. Складовими цієї системи є сімейні форми виховання.

Під сімейними формами утримання та виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування слід розуміти законодавчо визначені форми організації життєзабезпечення дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які передбачають їх утримання та виховання в сім’ї.

Чисельність дитячого населення на 1 січня в Херсоні проживають 56055 дітей, з них на обліку в службах у справах дітей районних у місті рад перебуває 546 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування.

Прийомна сім’я – це сім’я, яка взяла на виховання та спільне проживання від одного до чотирьох дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Патронатна сім’я – тимчасова форма влаштування: термін перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя не може перевищувати трьох місяців. Коли є обставини, що обґрунтовують необхідність і доцільність перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя триваліший термін, орган опіки та піклування може його продовжити, однак не більше ніж до шести місяців.

Дитячий будинок сімейного типу (далі ДБСТ) – це сім’я, яка взяла на виховання та спільне проживання не менш як 5 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Загальна кількість дітей у дитячому будинку сімейного типу не повинна перевищувати 10 осіб, враховуючи рідних.

До прийомної сім’ї/ДБСТ можуть бути влаштовані діти-сироти та діти, у яких є батьки, але вони з певних причин не в змозі їх виховувати: у зв’язку з хворобою, перебуванням у місцях позбавлення волі, на заробітках тощо. За сприятливих обставин, після повернення батьків діти також можуть повернутися в рідну сім’ю.

З 1 січня 2022 року державою збільшено виплати на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають у сімейних формах виховання. Розмір допомоги залежить від віку дитини. Місячна норма соціальних виплат на дітей складає 2,5 неоподаткованих прожиткових мінімуми визначених законодавством для даного віку, для дітей з інвалідністю – 3,5 прожиткових мінімуми.

Згідно з Законом України «Про Державний бюджет України на 2022 рік», прожитковий мінімум для дітей віком до 6 років становитиме 2100 грн, а для дітей від 6 до 18 років – 2618 грн. Також прожитковий мінімум з 1 січня 2022 року на одну особу працездатного віку в розрахунку на місяць становитиме 2393 грн.

Станом на 1 січня щомісячна виплата на прийомних дітей/дітей-вихованців від народження до 6 років складає 5250 грн, для дітей від 6 до 18 років – 6545 грн, на дитину з інвалідністю – 7350 грн та 9163 грн — відповідно.

Крім того, прийомні батьки отримують грошове забезпечення у розмірі 1 прожиткового мінімуму для працездатної особи на кожну дитину-вихованця та кожну прийомну дитину, незалежно від розміру пенсії, аліментів, стипендії чи державної допомоги на кожну дитину-вихованця та на кожну прийомну дитину. Для прикладу, розмір грошового забезпечення одному з прийомних батьків в сім’ї, де виховується четверо прийомних дітей, складає 9572 грн на місяць, а батькам-вихователям ДБСТ, у якому проживає десять дітей, виплачується 23930 грн – кожному по 11965 грн на місяць».

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН