Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Херсонський апеляційний суд постановив: орендатор має повернути ділянку землі власниці

Жителька Скадовського району звернулась до суду із позовом про визнання припиненим договору оренди землі та усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою, посилаючись на те, що вона є власницею земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, між нею та відповідачем укладено договір оренди на 10 років.

Після закінчення цього строку, вона неоднарозово  повідомляла відповідача про небажання продовжувати договір оренди землі  та просила не проводити сільськогосподарських робіт на її земельній ділянці.

Проте відповідач не повернув їй земельну ділянку, бо вважав, що без підписання актів прийому-передачі земельних ділянок, строк договору оренди є продовженим, до того ж орендар послався на те, що перед закінченням строку дії договору оренди земельна ділянка позивачки була засіяна і врожай з неї в межах строку дії договору зібрати було неможливо. 

Суд першої інстанції зобов’язав відповідача повернути позивачці належну їй на праві власності земельну ділянку.

Орендар звернувся з апеляційною скаргою на таке рішення, і колегія суддів Херсонського апеляційного суду погодилась з висновками місцевого суду, зазначивши, що згідно зі ст. 31 Закону України «Про оренду землі» після закінчення строку, на який було укладено договір оренди землі, укладення нового договору на новий строк з тим же орендарем за його бажанням може бути здійснено лише за згодою орендодавця.

Суд апеляційної інстанції звернув увагу, що відповідно до умов укладеного договору оренди землі після закінчення строку його дії, орендар має переважне право на поновлення договору та повинен не пізніше ніж за місяць до закінчення строку дії договору повідомити письмово орендодавця про намір продовжити його дію, та за відсутності письмових заперечень орендодавця договір оренди може бути продовжений.

У цій справі колегія суддів  дійшла висновку, що договір оренди в силу його умов та письмових заперечень позивачки щодо його поновлення, припинився у зв’язку із закінченням строку, на який його було укладено, а оформлення акту прийому-передачі земельної ділянки є наслідком припинення дії договору оренди земельної ділянки, а не підставою для його припинення.

Тож оскаржуване рішення залишено в силі. 

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН