Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На Херсонщині вшанували пам’ять жертв Голокосту

В серпні 1941 року чотири вулиці в центрі Херсона стали останньою домівкою для більше ніж п’яти тисяч євреїв. Того ж року наприкінці вересня за містом їх розстріляли.

Про це повідомляє інформаційне видання «Український Південь» з посиланням на Фейсбук-сторінку депутата Херсонської обласної ради від партії Європейська Солідарність Ігоря Йосипенка. У повідомленні йдеться про наступне:

«Завдяки військам Першого Українського фронту 27 січня 1945 року було визволено в’язнів нацистського концтабору Аушвіц-Біркенау. Як відомо, першими браму головного табору відчинили солдати 100-ї Львівської дивізії з батальйону полтавця єврейського походження Анатолія Шапіро. На вшанування цієї події Генасамблеєю ООН встановлено Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту.

Сьогодні Україна разом із усім світом молиться за тих, хто пройшов через пекло тотального знищення. Голокост євреїв на окупованій нацистами території СРСР відрізнявся від подібних заходів у Європі. Там євреїв заганяли в гетто, з часом могли відправити до місць масових знищень у газових камерах. На українських землях більшість єврейського населення загинуло від куль у протитанкових ямах. Їх викопали ще за радянської влади військовополонені, місцеве населення чи самі жертви.

«Акції зачисток» уперше проводилися айнзацгрупами на території окупованої Галичини. Протягом тижня внаслідок погромів, ініційованих нацистами, у Львові загинули 6000 євреїв. «Остаточне вирішення» призвело до знищення євреїв Галичини у таборах і гетто Тернополя, Дрогобича, Борислава, Сколе, Стрия та ін. міст. Загалом загинуло 610 000 євреїв. А з урахуванням загиблих на фронті ми втратили близько 60% від довоєнного єврейського населення українських земель.

Протягом століть українці і євреї живуть разом на одній землі, у спільній країні. Тож українці розуміють скорботу євреїв як свою власну. Цей день — нагадування для нас, до чого може призвести політика нетерпимості та ненависті, загострення імперського божевілля й агресивний націоналізм.

Партія «Європейська Солідарність» разом із усім цивілізованим світом непорушно стоїть за втілення ідеалів людяності, гідності та свободи. І наша спільна пам’ять — надійний запобіжник від повторення трагедій, подібних Голокосту і всій Другій світовій війні».

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН