Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Міська влада Запоріжжя вирішує питання великої вартості опалення в малоповерхівках

Про це повідомляє інформаційне видання «Український Південь» з посиланням на сайт Запорізької міської ради. У повідомленні йдеться про наступне:

«Відбулася пресконференція за участю секретаря міської ради Анатолія Куртєва, першого заступника міського голови Олександра Власюка, заступника міського голови Віктора Гординського та генерального директора концерну «Міські теплові мережі» Олександра Грека з приводу проблемних питань нарахування за тепло для малоповерхових будинків Запоріжжя.

Встановлення загальнобудинкових приладів обліку теплової енергії – один з важливих елементів для забезпечення енергетичної незалежності нашої країни. Саме тому за попередні роки в Запоріжжі близько 95% будинків були обладнані приладами обліку теплової енергії. Без лічильників у місті залишається близько 122 будинків, з них – 28 одноповерхові. Саме мешканці малоповерхових будинків, які не встановили лічильники, цього опалювального сезону отримали рахунки значно вищі за минулорічні.

З початку опалювального сезону до міської влади надійшли звернення від мешканців 13 малоповерхових будинків, які просили розібратися з ситуацією.

– Ми вже зробили важливі кроки для вирішення цієї проблеми. В багатьох будинках вже встановили лічильник. Надалі ми проведемо аналіз нарахувань по субсидіях та плануємо надати їм адресну матеріальну допомогу з міського бюджету. Наразі є діалог між міською владою та мешканцями міста. Ми нарешті активно співпрацюємо, – сказав Анатолій Куртєв.

Під час пресконференції Олександр Грек зазначив, що мешканці всіх 13 будинків, які наразі звернулися до міської влади, свого часу відмовилися від встановлення лічильників, про що свідчать відповідні акти. Вони сплачують за тепло за нормою, яка встановлюється згідно з діючим законодавством. Якщо попередні роки ці норми розраховувалися за середніми по місту показниками, то в цьому опалювальному сезоні ситуація змінилася. За новими нормами нарахувань оплата за тепло у будинках без лічильників зросла. В деяких будинках у грудні 2021 року вона сягала 101 грн за кв. м.

– Протягом одного тижня після звернення мешканців цих будинків лічильники їм було встановлено. Без приладу обліку теплової енергії залишився один будинок. Після виконання антивандальних заходів він буде встановлений. Мешканці цих будинків сплачуватимуть за опалення не за нормою, а за показниками лічильників. За попередніми даними це дозволить їм платити вдвічі менше – 40-50 грн замість 100, – підкреслив Олександр Грек.

За словами Віктора Гординського, мешканцям проблемних будинків, які накопичать борги за тепло, у цьому опалювальному сезоні не буде нараховано штрафи та пені, а також буде збережено субсидії.

– Наразі ми працюємо над розробкою міської програми по аналогії з програмою «З теплом до людей». Ми розробляємо методику та все прораховуємо. Ми плануємо охопити цією програмою найбільшу кількість субсидіантів. Тій категорії населення, яка вийде поза межі програми, ми запропонуємо гнучку систему реструктуризації боргів, – сказав Віктор Гординський.

У підсумку Анатолій Куртєв зазначив, що міська влада і далі допомагатиме мешканцям Запоріжжя у вирішенні проблемних питань з нарахуванням за опалення в межах діючого законодавства».

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН