Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На виїзній нараді у Запоріжжі розглянули проблемні питання відновлення школи №53

Про це повідомляє інформаційне видання «Український Південь» з посиланням на сайт Запорізької міської ради. У повідомленні йдеться про наступне:

«Секретар міської ради Анатолій Куртєв провів виїзну нараду у школі №53. Зараз навчальний заклад не працює, адже у школі продовжується капітальний ремонт. Під час виїзної наради обговорили проблемні питання відновлення школи №53.

У червні 2015 року школа №53, яка розташована у Шевченківському районі, постраждала від пожежі. У результаті навчальний заклад припинив роботу, а дітей перевели до інших шкіл. Капітальний ремонт школи було включено до «Надзвичайної кредитної програми з відновлення України». Однак роботи стартували лише у серпні 2020 році. На сьогодні виникла низка проблемних питань, які необхідно вирішити для завершення відновлення школи.

Для того, щоб розібратись у ситуації на місці, секретар міської ради Анатолій Куртєв зібрав сьогодні у школі №53 виїзну нараду. У ній взяли участь заступник міського голови Анатолій Васюк, перша заступниця директора департаменту освіти та науки міської рада Юлія Погребняк, підрядники. Обговорили питання, які потребують оперативного вирішення.

– Пожежа сталася у 2015 році. Зараз вже 2022 рік, а питання з відновленням школи не вирішене. Проблема виникла не зараз, вона існує вже кілька років, але попередня міська влада робила вигляд, що все добре, – сказав Анатолій Куртєв.

Учасники розглянули причини, через які затягуються роботи з відновлення навчального закладу. Серед них зрив кількох тендерних процедур на виконання робіт, довгі строки виготовлення проєктно-кошторисної документації та отримання дозволу на початок робіт, необхідність коригування проєкту і так далі. Також у попередні роки були і проблеми з оплатою виконаних робіт. Довгий час підрядники працювали виключно за рахунок власних обігових коштів.

Ситуацію ускладнює і стан будівлі. Школа побудована ще до Другої світової війни та значно постраждала від пожежі. У ході реконструкції постійно виникають додаткові роботи, які необхідно виконати, але вони спочатку не були передбачені проєктантом у розробленому проєкті.

Разом з тим у проєкт не включено будівництво газової котельні, яка потрібна не лише цьому навчальному закладу, але й розташованому поряд дитячому садочку. До того ж стало зрозумілим, що колишній директор департаменту освіти та науки міської ради Станіслав Романчук допустив низку помилок у ході супроводження проєкту реконструкції школи.

У результаті зростає вартість робіт. За попередніми підрахунками спеціалістів вона може сягнути 150 мільйонів гривень. Однак остаточну суму можна буде назвати лише після завершення всіх коригувань, експертизи оновленого проєкту та проведення торгів на виконання додаткових робіт. У будь-якому випадку це суттєве навантаження на бюджет міста, адже додаткові кошти у ньому не передбачені.

Зазначимо, капітальний ремонт школи №53 включений до «Надзвичайної кредитної програми з відновлення України». Вона передбачає залучення кредитних коштів. Місто вже отримало понад 9 мільйонів гривень позики. Ще 11 мільйонів гривень виділено з бюджету Запоріжжя.

– Міжнародні партнери вимагають чіткого виконання проєкту, з дотриманням строків. На сьогодні ми розуміємо, що у встановлені у рамках «Надзвичайної кредитної програми з відновлення України» строки ввести школу в експлуатацію буде неможливо. У результаті існує загроза, що ми будемо вимушені повернути кредиторам вже освоєні кошти за рахунок бюджету міста. Це стане справжньою плямою на «кредитній» історії міста, підірве довіру міжнародних партнерів до Запоріжжя, – заявив Анатолій Куртєв.

Секретар міської ради підкреслив, що ця проблема існувала вже кілька років. Однак попередня влада міста закривала на неї очі. Такий підхід є неприйнятним. Саме тому Анатолій Куртєв зібрав сьогодні всі відповідальні служби на виїзну нараду, щоб розібратися у ситуації.

– Доручив протягом вихідних терміново опрацювати всі існуючі варіанти виходу з ситуації, що склалася.  Маємо обрати оптимальні варіанти рішення. Вже у понеділок проінформуємо про них жителів Запоріжжя, – зазначив Анатолій Куртєв».

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН