Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Аерофото Ольвії стало «Найкращою фотографією Миколаївської області 2021» у конкурсі для Вікіпедії

Про це повідомляє інформаційне видання «Український Південь» з посиланням на повідомлення пресслужби ГО «Вікімедіа Україна». У повідомленні йдеться про наступне:

«Переможцем номінації «Найкраща фотографія Миколаївської області 2021» в українській частині найбільшого у світі міжнародного фотоконкурсу «Вікі любить пам’ятки»  стало аерофото із зображенням стародавнього міста Ольвія у селі Парутине. Автор роботи — Олександр Мальон.

Журі відзначило оригінальність роботи та композицію, хоча були побажання побачити зображення у трохи кращій якості. «Дуже цікаве та оригінальне композиційне представлення стародавньої археологічної пам’ятки»,  — прокоментувала свою оцінку членкиня журі, фотографиня й мандірвниця, Наталія Шестакова.

Ольвія — центральне місто однойменної  грецької колонії в Нижньому Побужжі, розташоване біля сучасного села Парутина. За часів СРСР передмістя Ольвійського городища використали для помешкань колишніх в’язнів радянських тюрем. Тут можна було за невелику ціну придбати археологічні знахідки, античні кераміку, монети у місцевих жителів. Охорони археологічна пам’ятка не мала десятиліттями. З проголошенням Незалежності України розпочалися повільні заходи з приводу охорони археологічної пам’ятки і дослідження руїн та некрополів міста, визначені кордони пам’ятки. У 2002 році заповідник набув статусу національного.

Мета конкурсу «Вікі любить пам’ятки» — отримати фотографії усіх пам’яток культурної спадщини світу під вільною ліцензією для ілюстрування ними Вікіпедії — вільної енциклопедії, яку щодня переглядають мільйони людей з усього світу. А також привернути увагу українців до культурної спадщини, пізнати забуті та маловідомі сторінки своєї історії. 

Список пам’яток Миколаївської області налічує 2609 об’єктів, але з них тільки 505 (19%) уже представлені світлинами у Вікісховищі. Цього року учасники завантажили 153 фото 49 пам’яток, а за перемогу в номінації змагались 9 авторів (а всього за час проведення конкурсу — 126). Світлини 10 об’єктів області завантажено на конкурс 2021 року вперше.

«Вікі любить пам’ятки» (Wiki Loves Monuments) — міжнародний фотоконкурс пам’яток культурної спадщини, метою якого є зібрати світлини для ілюстрування статей у Вікіпедії, Вікімандрах та інших вікіпроєктах.

Конкурс проходить щорічно у понад 50 країнах світу регіональними відділеннями Фонду Вікімедіа та волонтерами спільноти Вікімедіа, в тому числі в Україні — громадською організацією «Вікімедіа Україна». У 2021 році в Україні проходив удесяте. Загалом протягом 2012—2021 років у межах конкурсу було завантажено понад 350 тисяч світлин українських пам’яток, сфотографовано понад 39 тисяч пам’яток із території України (42%), взяло участь майже 3500 осіб (від аматорів до професіоналів). Фотографії за всі роки конкурсу знаходяться у вільному доступі, ви можете переглянути їх і використати на умовах вільної ліцензії CC BY-SA.

Громадська організація «Вікімедіа Україна» є єдиним регіональним відділенням «Фонду Вікімедіа» в Україні. Вона займається популяризацією вікіпроєктів «Фонду Вікімедіа», найвідомішим серед яких є Вікіпедія; залученням до Вікіпедії нових знань і користувачів, а також розвитком вікіспільноти в Україні».

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН