Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Запоріжжі обговорюють можливість перенесення пам’ятника Богдану Хмельницькому

Про це повідомляє інформаційне видання «Український Південь» з посиланням на сайт Запорізької міської ради. У повідомленні йдеться про наступне:

«Секретар Запорізької міської ради Анатолій Куртєв провів зустріч з представниками ініціативної групи, які пропонують перенести пам’ятник Богдану Хмельницькому з парку Металургів у більш популярне місце. До обговорення цієї ініціативи також долучилися історики та профільні спеціалісти міста.

Ініціативна група запоріжців, до складу якої увійшли генеральний директор Національного заповідника «Хортиця» Максим Остапенко, керівник Всеукраїнської федерації «Спас» Олександр Притула, директор міської ДЮСШ «Спас» Костянтин Рижов, ветеран полку «Азов» Максим Зайченко, ветеран АТО, приватний підприємець Павло Бовкун, ветеран АТО, приватний підприємець Андрій Василенко, запорізький журналіст Валентин Терлецький та інші, запропонувала перенести пам’ятник Богдану Хмельницькому та створити у місті алею або меморіал видатних постатей Козацької України. З такою ідеєю вони звернулися до Анатолія Куртєва.

Попередня зустріч секретаря міської ради з ініціативною групою відбулася біля пам’ятника Богдану Хмельницькому. Вони також відвідали декілька локацій, куди його можна було б перенести. До участі в черговій зустрічі запросили фахівців цієї галузі: начальника відділу охорони культурної спадщини Запорізької міської ради Ігоря Кисліцина, депутата міської ради, доктора історичних наук, доцента кафедри дизайну Хортицької національної академії Віктора Філаса, головного спеціаліста з охорони культурної спадщини департаменту культури і туризму Запорізької міської ради Павла Кравчука та історика-краєзнавця, журналіста Романа Акбаша.

Експерти висловили свою думку з приводу переносу пам’ятника Богдану Хмельницькому. Під час дискусії учасники зустрічі зійшлися на тому, що в Запоріжжі важливо встановлювати нові сучасні пам’ятники, а також звертати особливу увагу на патріотичне виховання.

– Любов до рідної землі та свого народу важливо виховувати в містянах з самого дитинства. Адже саме від цього залежить майбутнє України. Мені б дуже хотілося, щоб кожен мешканець нашого міста козацької слави із задоволенням вивчав українську історію, знав слова рідного гімну, читав твори наших письменників. Розумію, що у цьому питанні дуже багато залежить саме від нас, представників міської влади. Тому під час сьогоднішнього обговорення у мене народилася ідея створити Програму патріотичного виховання, якої досі в Запоріжжі не існувало, – зазначив Анатолій Куртєв.

Незабаром в міській раді буде створено робочу групу по увічненню пам’яті Богдана Хмельницького та інших видатних діячів українського козацтва – учасників національно-визвольного руху. До її складу мають увійти ініціативні мешканці Запоріжжя, історики та фахові спеціалісти».

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН