Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Херсоні жителі гуртожитків накопичують борги за електропостачання

Про це повідомляє інформаційне видання «Український Південь» з посиланням на сайт Херсонської міської ради. У повідомленні йдеться про наступне:

«Проблема, що виникла

Вчора постачальник електричної енергії “Херсонська обласна енергопостачальна компанія” через несплату за послуги ініціювала припинення електропостачання 8 гуртожитків, що обслуговуються ЖЕКом №1 Суворовського району. Цей ЖЕК обслуговує міські гуртожитки і є посередником для 31 з них щодо сплати між гуртожитками та постачальником як одна юридична особа. Загальний борг всіх приміщень перед ТОВ «ХОЕК» складає понад 1 млн грн.

«Це заборгованість 31 гуртожитку за два місяці, – розповідає начальник відділу з планування та координації управління житлового господарства департаменту міського господарства Дмитро Шалагін, – 7 гуртожитків мають більшу чи меншу заборгованість, 1 – не має зовсім. На жаль, ТОВ “Херсонська обласна енергопостачальна компанія” через загальну спільну заборгованість від’єднала від послуги енергопостачання 8 гуртожитків, яким з технічної точки зору було зручно виконати відключення.

За словами Дмитра Шалагіна, ситуація складається так, що у гуртожитках накопичується борг через несумлінних жильців, які не сплачують вчасно, а зараз через їхню несплату страждають всі жильці (у тому числі й ті, що сплачують сумлінно).

Як накопичувався борг?

«Перед енергетичною компанією у ЖЕКа №1 існує борг з листопада минулого року Мешканці ж сплачують у січні за грудень. ЖЕК закінчує сплачувати енергетичній компанії за листопад», – пояснює начальник ЖЕКу №1 Суворовського району Олена Кабанова порядок руху коштів.

Зараз, за її словами, жильці почали активно «гасити» заборгованість. Тільки сьогодні сплатили 61 тис. грн.

«Ми їх сьогодні перерахуємо у ТОВ«ХОЕК». Перерахунки відбуваються щоденно», – каже вона.

У департаменті міського господарства зауважують, що патова ситуація склалася через систематичне накопичення боргу несумлінними жильцями. Олена Кабанова зазначає, що також є й інші причини.

«Зокрема, є також затримки зі сплатою у мешканців, які чекають на різноманітні соціальні виплати, і розраховуються за житлово-комунальні послуги невчасно. Через це виникає заборгованість, а до цього боргу вже нараховується штраф і пеня, яка лягає на плечі підприємства», – наголошує вона.

Позиція «Херсонської обласної енергопостачальної компанії”

У ТОВ «ХОЕК» зауважують, що відключення – це вимушена міра, оскільки споживання електроенергії величезне, а рівень сплати за нього низький. Аналогічна ситуація склалася й у Новій Каховці.

«Ми провели порівнювальний аналіз, який показав, що коли гуртожитки об’єднуються в ОСББ, культура оплат значно зростає. Є приклад гуртожитку в Каховці, яке перейшло в ОСББ, маючи заборгованість, але ця заборгованість у 5 разів менша, ніж заборгованості гуртожитків, що перебувають під юрисдикцією ЖЕКу, – звертає увагу на ситуацію директор ТОВ «ХОЕК» Світлана Макаренко.

Вона зазначає, щопідприємство купує електроенергію. Електроенергія – такий самий товар, як і хліб, чи одяг.

«Ми ж не можемо прийти у супермаркет, щоб нам дали продукти чи одяг без грошей. Розв’язанням цього питання бачу в організації ОСББ, укладання договорів між ОСББ та оператором системи енергопостачання, розробки проєктних рішень, укладанням договорів вже безпосередньо з мешканцями і встановлення індивідуальних лічильників. Тоді кожен відповідає сам за себе і не є заручником недобросовісного сусіда. ТОВ «ХОЕК» – постачальник послуг, ми постачаємо електроенергію. Якщо нам не сплачуватимуть за послуги – ми не зможемо купувати електроенергію. Якщо ХОЕК опиниться на межі банкрутства, відповідно до законодавства, вся Херсонська область, всі споживачі, перейдуть на постачальника останньої надії по відповідному тарифу, який зараз на рівні 6,60 грн/кВт за годину. Зараз мешканці гуртожитку нам сплачують 1,68 грн/кВт. От і порівняйте. Я не можу допустити, щоб підприємство збанкрутувало»,- підкреслює вона.

Робота над розв’язанням ситуації

За дорученням міського голови Ігоря Колихаєва, виконавчі органи влади відучора намагаються розв’язати патову ситуацію, що склалася із гуртожитками.

За словами Дмитра Шалагіна, у департаменті міського господарства, усвідомлюючи можливі наслідки, свого часу кілька днів тому вже звертався до постачальника щодо відтермінування строків відключення об’єктів від електропостачання у зв’язку з новорічними святами, браком часу для збору коштів мешканцями в умовах обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням хвороби COVID-19.

Жильці теж активізувалися щодо розрахунків. Наразі сплачено 800 тис. грн за січень.

Впродовж дня сьогодні активно ведуться перемовини із ТОВ “Херсонська обласна енергопостачальна компанія”, щодо реструктуризації боргу та визначаються графіки погашення заборгованості. Наближається розв’язання проблеми.

Щодо унеможливлення подібної кризи в майбутньому…

Дмитро Шалагін підкреслює, що, аби унеможливити таку ситуацію в майбутньому, мешканцям необхідно створювати на базі гуртожитків ОСББ. А також встановлювати індивідуальні лічильники, щоб мати можливість сплачувати незалежно від боржників.

«Із 39 гуртожитків, що знаходяться на балансі міського господарства, на 8 вже встановлено лічильники й уклали прямі договори на послуги електропостачання безпосередньо з “Херсонська обласна енергопостачальна компанія”, тому вони зараз не мають таких проблем», – зауважує він». 

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН