Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Олег Пащенко: «Ефективна робота станції – заслуга високофахового колективу»

22 грудня в Україні професійне свято відзначають працівники енергетики та електротехнічної промисловості. Це свято об’єднує багато поколінь енергетиків: молодих фахівців, досвідчених працівників та ветеранів галузі. Всі вони віддають свої сили, знання та вміння заради благородної справи – дарувати світло і тепло кожній оселі, забезпечувати стабільне функціонування всіх галузей економіки України.

На території Новокаховської територіальної громади розташована Каховська ГЕС, вона входить до складу найбільшої державної гідрогенеруючої компанії України та є стратегічним об’єктом.

Її функціонування вирішує багато життєво важливих питань на півдні України, зокрема забезпечує питною водою й електроенергією мільйони людей та зрошує засушливі херсонські землі. З моменту будівництва станція виробила понад 89 мільярдів  кВтгоделектроенергії.

З якими здобутками колектив станції зустрічає своє професійне свято розповів директор Каховської ГЕС Олег Пащенко.

Олеже Григоровичу, вітаємо Вас і ваш колектив з прийдешнім професійним святом – Днем енергетика! З  якими здобутками ви зустрічаєте своє свято і проводжаєте рік, що минає?

Наше основне завдання виробництво електроенергії і за результатами 11 місяців 2021 року Каховська ГЕС згенерувала понад 1 мільярд кВт·годелектроенергії. У порівнянні з минулим роком цей показник удвічі більший, що пов’язано, передусім, зі сприятливим водним режимом.

Станція працює стабільно, податки сплачуються регулярно та своєчасно. Так у 2021 році до бюджетів усіх рівнів перераховано близько 64 млн грн.

На якому етапі перебуває проєкт з реконструкції обладнання станції? Що з запланованого на цей рік вдалося реалізувати?

Реконструкція обладнання на Каховській ГЕС – це постійний процес. Розпочали ми її ще у 1996 році, адже прагнемо бути сучасним і надійним підприємством енергетичної галузі. Саме тому докладаємо максимум зусиль і розуміємо, що без модернізації не існує прогресу.

За останні 25 років на Каховській ГЕС реконструйовано  всі шість гідроагрегатів із заміною робочих коліс, систем збудження, систем управління та регуляторів швидкості. Замінено і введено в експлуатацію сучасне електротехнічне, гідросилове та гідромеханічне обладнання, впроваджені сучасні  системи управління, моніторингу та контролю.

Цьогоріч ми виконали заміну силових трансформаторів на першому і другому гідроагрегатах. Роботи фінансувалися Європейським інвестиційним банком та Європейським банком реконструкції і розвитку. Обидва трансформатори вже в роботі.

Ведуться роботи по заміні артезіанських насосів для відведення дренажних вод.

Окрім того, в цьому році ми завершили роботи з модернізації комплексу технічних засобів Автоматизованої системи контролю безпеки гідротехнічних споруд Каховської ГЕС та вводимо в експлуатацію системуфізичного захисту станції.

У якому стані знаходяться споруди і обладнання станції?

Для того щоб все надійно і безвідмовно працювало, на станції вчасно проводяться ремонти, огляди і контроль параметрів обладнання, ведеться спостереження за станом споруд. Згідно графіків, цим займаються відповідні цехи і підрозділи.

Наприклад, поточного року ми замінили всі колеса мостового крану в машинній залі, які функціонували з моменту будівництва станції. Поступово міняємо охолоджувачі на гідроагрегатах та виконуємо інші ремонти власними силами та з залученням підрядних організацій.

Розкажіть про колектив та умови праці на підприємстві, яке ви очолюєте.

Наш колектив – це 254 кваліфікованих співробітники. Саме від їх вмінь, знань і відповідальності залежить якість, ефективність і безпека роботи електростанції.

Умови праці тримаємо на високому рівні – це гідна заробітна платня, заохочення, премії, соціальний пакет і сучасні умови праці, адже люди — це наш пріоритет.

Для підвищення кваліфікації співробітників регулярно проводимо тренінги, семінари та конференції з залученням високофахових тренерів.

Які соціальні програми діють для співробітників станції?

Дотримання усіх соціальних гарантій – один з основних пріоритетів компанії. Програма добровільного медичного страхування працівників діє на підприємстві з 2018 року. Страховий пакет включає всі види медичної допомоги. Більшість наших співробітників вже змогли оцінити переваги страхової медицини. В рамках Колективного договору виплачується матеріальна допомога при народженні дитини, на оздоровлення, лікування та відпочинок. Не забуваємо також про пенсіонерів-енергетиків, що працювали у нас, та надаємо їм невелику, але постійну щомісячну матеріальну допомогу.

Під час пандемії ми вжили усіх необхідних заходів, аби захистити наших співробітників. Гідроелектростанції відносяться до сфери критичної інфраструктури, тож 98% персоналу Каховської ГЕС мають щеплення від COVID-19, інші 2% мають протипоказання. Тому працюємо в штатному режимі повним складом персоналу.

Що б Ви побажали колегам у день професійного свята?

– Шановні енергетики! Ваша щоденна сумлінна праця, відданість професії та служіння державі заслуговують на найвищу шану і подяку.

Саме тому в цей день я бажаю вам наснаги та успіхів в реалізації всіх професійних планів і задумів. Бажаю, аби ви завжди відчували впевненість у завтрашньому дні, щоб ваша робота гідно була поцінована, а професія енергетика ніколи не втрачала свого престижу. Нехай Вам завжди світить родинний теплий вогник – вічне джерело наснаги і любові! Міцного Вам здоров’я, щастя, добра і миру.

Пресслужба Каховської ГЕС

 

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН