Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Як працює Каховська ГЕС в умовах карантину

Каховська ГЕС – стратегічне підприємство для економіки і безпеки України. Забезпечення стабільності та надійності об’єднаної енергомережі України – головне і незмінне завдання підприємства.

Нещодавно Каховська ГЕС Укргідроенерго здобула подвійну перемогу у рейтингу популярності та якості міста Нова Каховка «Дніпровська перлина» за результатами роботи 2019 року. Гідроелектростанцію визнано найкращим підприємством регіону у номінаціях «Кращий роботодавець року» та «Інвестиція року». Сьогодні станція є одним із бюджетоутворюючих підприємств міста. Стабільність її роботи, надійність та розвиток є важливим для існування територіальної громади регіону.

Ми поспілкувалися з директором Каховської ГЕС Олегом Пащенком та дізнались як станція працює у період карантину, з якими показниками розпочала роботу у 2020 році та які плани будує на майбутнє.

– Каховська ГЕС є одним з підприємств, які відносяться до стратегічних,  які заходи впроваджені на станції у зв’язку з поширенням на території України коронавірусу?

Дійсно, Каховська ГЕС – стратегічне підприємство. Ми не можемо всіх працівників залишити вдома, оскільки виробництво електроенергії є стратегічним завданням у будь-який час і ми повинні забезпечити електроенергією Україну.

На сьогодні ми впровадили низку наступних заходів, аби убезпечити наших фахівців, без яких робота станції неможлива і вони продовжують працювати на своїх місцях. Для забезпечення санітарних вимог під час пандемії працівниками охорони та медичного пункту при вході/виході з/на територію проводиться температурний скринінг співробітникам. Їм надано засоби індивідуального захисту та дезінфекційні препарати.  Якщо буде виявлено співробітників з ознаками захворювання – їх не допустять до роботи та нададуть рекомендації щодо звернення до сімейного лікаря.

У приміщеннях посилено дезінфекційний режим: систематично проводиться вологе прибирання з використанням дезінфікуючих засобів, постійно працює система  подачі свіжого повітря, проводиться обробка антисептичними засобами усіх робочих приміщень та транспорту. Перевезення здійснюються для доставки працівників на/з роботи кількістю не більше 10 осіб. Звісно деякі співробітники виявили бажання діставатися пішки чи своїм транспортом.

Ми постійно проводимо роз’яснювальну роботу серед співробітників про ознаки та симптоми гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом Covid-19.

Ми скасували усі масові заходи, відрядження. Екскурсії на підприємстві не проводяться. Збори і наради керівників структурних підрозділів проводяться за необхідністю і складом не більше 5 осіб.

Співробітників, не задіяних у виробничому процесі, вже частково перевели на дистанційний режим роботи, для деяких підрозділів встановлене чергування.

-Олеже Григоровичу, не дивлячись на карантинні заходи підприємство продовжує працювати. Розкажіть з якими показниками станція розпочала роботу у 2020 році?

У 2019 році Каховська ГЕС виробила 766,5 млн кВт*год електроенергії. Сьогодні в роботі всі шість гідроагрегатів із встановленою робочою потужністю 334,8 МВт. Станція працює, податки сплачуються регулярно та своєчасно. Так, за 2019 рік податків та зборів до бюджетів різних рівнів перераховано 48,55 млн. грн.  До речі за 64 роки експлуатації станція виробила близько 87,4 млрд кВт*год.

-Як Вам працюється в умовах нового ринку електроенергії?

Як відомо новий ринок електроенергії був запроваджений в липні 2019 року. На початку були складнощі у зв’язку з постійними змінами в законодавстві та в умовах ринку. Доводилось прикладати певних зусиль, навчатися, бути більш сконцентрованими та перелаштовуватись. Колектив впорався: наразі робота виконується якісно та вчасно. Ввели нову посаду провідного фахівця з комерційної діяльності, який відповідає за те, щоб кожний вироблений кіловат був реалізований з вигодою для підприємства.

Укргідроенерго працює на всіх сегментах ринку. Це ринок на добу наперед, внутрішньодобовий ринок, балансуючий ринок та зовсім недавно ми почали працювати на ринку двосторонніх договорів.

З жовтня минулого року здійснювалась підготовка до участі на ринку допоміжних послуг, проводились випробування системи автоматичного регулювання частоти та потужності. Вісім гідроелектростанцій отримали свідоцтво про відповідність вимогам до допоміжних послуг і Каховська ГЕС в тому числі. З березня 2020 року Укргідроенерго приєднано до умов договору про надання допоміжних послуг з регулювання частоти і активної потужності та долучено до реєстру постачальників допоміжних послуг. Це дуже важливо для компанії тому що якісне регулювання частоти та потужності агрегатами ГЕС – одне з основних призначень гідроелектростанцій.

-Які інвестиційні проєкти реалізуються на вашому підприємстві? Отримати «перлину» в номінації «Інвестиція року» не просто, розкажіть, будь ласка, більш детально.

Інвестиції в нашій галузі – це кошти, які залучаються на реконструкцію і модернізацію обладнання та споруд, на нове будівництво і придбання сучасного обладнання.

-Які проєкти за цими напрямками реалізувались у 2019 році?

Почну з того, що з 1996 року на Каховській ГЕС реалізується програма реконструкції основного і допоміжного обладнання в рамках проєкту ««ГЕС Укргідроенерго. Реконструкція». Наразі триває другий етап цього проєкту. За цей час реконструйовано 6 гідроагрегатів із заміною робочих коліс, систем збудження, систем управління та регуляторів швидкості. Замінено і введено в експлуатацію сучасне електротехнічне, гідросилове та гідромеханічне обладнання.

Реалізуючи інвестиційну програму 2019 року вдалось більше ніж очікувалось.     По-перше, після реконструкції з модернізацією робочого колеса і заміною камери, був введений в експлуатацію гідроагрегат № 1. Ми придбали і замінили кілька щитів власних потреб і два трансформатори власних потреб. Зараз триває заміна ще 7 щитів та 4 трансформаторів. Ми уклали договір на проведення будівельно-монтажних робіт  і поставку обладнання для реконструкції захисту ліній 154 кВ та горизонтальних прохідних вводів 154 кВ.  Підписали контракт на виготовлення та поставку 2-х силових трансформаторів. Виконали в повному обсязі реконструкцію огорожі забороненої  зони Каховської  ГЕС. Також уклали договір на  виконання робіт по реконструкції насосної станції ІІ підйому, внутрішніх мереж господарсько-питного водопроводу, зовнішніх мереж господарсько-питного водопроводу, роботи плануються завершити у вересні 2020 року.

Протягом року виконали заміну гідромеханічного обладнання: замінили чотири затвори водозливної греблі та комплект ремонтних затворів нижнього б’єфу, до речі на сьогодні ми єдина гідроелектростанція, яка повністю замінила всі затвори водозливної греблі – це забезпечує її надійність. В листопаді 2019 року був укладений договір на технічне переоснащення (модернізацію) автоматизованої системи контролю безпеки гідротехнічних споруд Каховської ГЕС, яке дозволить більш детально відслідковувати  і своєчасно реагувати на будь які зміни.

Як бачите роботи об’ємні, спрямовані на надійне і безпечне функціонування станції. На цих роботах задіяні близько 20 підрядних організацій. Фінансування здійснюється як за власні кошти компанії та і коштом Європейського банку реконструкції та розвитку й Європейського Інвестиційного банку.

–  Зрозуміло, що після реконструкції і заміни обладнання його необхідно обслуговувати, стежити за справністю і проводити своєчасні ремонти. Цікаво, як це відбувається на вашому підприємстві?

Обладнання дійсно специфічне і складне, потребує постійного контролю, вимірювань та своєчасного поточного і капітального ремонтів. Такі роботи плануються заздалегідь і виконуються згідно з затвердженим графіком на рік, який  погоджується  з ДП «НЕК «Укренерго», тому що для деяких робіт необхідно організувати виведення з роботи гідроагрегату  чи лінії електропередач. Зазвичай ремонти основного і допоміжного обладнання виконуємо силами досвідченого і кваліфікованого персоналу станції. До складних і довгострокових капітальних ремонтів залучаються підрядні  організації. Так у червні-серпні 2019 року підрядна організація «Дніпро–СГЕМ» виконала  капітальний типовий ремонт гідроагрегату №6. Ремонтували  генератор, турбінне і допоміжне обладнання. Після капремонту завжди проводяться електричні випробування, перевіряється вібраційний стан гідроагрегату та бою валу. Лабораторією неруйнівного контролю ПрАТ «Укргідроенерго» виконується ультразвуковий контроль деталей турбіни.

-Що можете сказати про безпеку гідроспоруд Каховської ГЕС? Населенню мабуть цікаво чи нема загрози прориву?

З технічної точки зору їх надійність не викликає у нас жодних сумнівів. Спеціальні гідротехнічні підрозділи гідроелектростанції щодня моніторять стан експлуатації дамб. Є регламент спостережень, є інструментальний контроль, є нормативи, згідно з якими проводиться робота. Раз на п’ять років гідроспоруди обстежує спеціалізована міжвідомча комісія, до якої входять фахівці різних галузей. Остання така перевірка проводилася влітку 2019 року. За її висновками, з нашою дамбою все в порядку.

-А які заходи щодо поліпшення екологічного стану довкілля впроваджуються на станції?

Актуальне на сьогодні питання. В Укргідроенерго розроблена та впроваджується Стратегія корпоративної соціальної відповідальності, і поліпшення екологічного стану в басейні Дніпра, зокрема, є пріоритетним питанням. Чисте довкілля – запорука здорового життя! Каховська ГЕС працює і вдосконалюється в цьому напрямку. Насамперед можу сказати – ми експлуатуємо сучасні екологічно-безпечні гідротурбіни. На підприємстві підтримується програма роздільного сортування відходів, в тому числі і небезпечних (лампи, акумулятори, тощо). Укладені договори для їх утилізації і знищення. Проводиться моніторинг води в верхньому і нижньому б’єфах станції. Ми маємо всі необхідні дозволи. У 2019 році відбулась перевірка екологічною інспекцією, за результатами якої отримано декілька незначних зауважень, які були оперативно усунені.

-Розкажіть про аерацію. Які результати отримали? 

В серпні 2019 року на Каховській ГЕС, вперше в Україні проводився експеримент з аерації води.  Апробація методу відбулась шляхом подачі стисненого повітря перед турбіною до гідроагрегату №6. Хімічні аналізи після аерації проводила Херсонська лабораторія моніторингу вод та ґрунтів Держводагентства із складанням відповідних протоколів.

Випробування показали, що аерація технічно можлива і вона дає результат. Після експерименту у воді спостерігалося збільшення концентрації розчиненого кисню.

-Осінь 2019 і початок 2020 року видались маловодними, і це вже помітно по береговій зоні. Як Каховська ГЕС планує працювати в умовах маловоддя?

Дійсно, така низька водність спостерігається вперше за 120 років. Україна опинилася у ситуації, коли гідрометеорологічні умови можуть спричинити обмеження прав водокористувачів у тому числі і скиди води через греблі ГЕС. У разі вживання таких заходів пріоритетність надаватиметься забезпеченню питних і побутових потреб українців.

Режими роботи водосховищ встановлюються щомісячно Міжвідомчою комісією при Держводагентстві України. До її складу входять всі найбільші водокористувачі і контролюючі органи.  При виникненні надзвичайних ситуацій комісія збирається позачергово, для коригування режимів роботи. Варто підкреслити, що при складані режиму обов’язковим є врахування умов спільної роботи як верхніх так і нижніх водойм.

Станом на сьогодні здійснюється наповнення основних водосховищ дніпровського каскаду для забезпечення населення водними ресурсами і для потреб зрошення південних регіонів. Для  Каховського водосховища, зокрема встановлено: ГЕС працює скидними витратами в межах 350-400 м3/с. Добове регулювання потужності ГЕС обмежується за умовами нересту риби із середньодобовим коливанням рівня води у нижньому б’єфі не більше ніж 0,4 метра без урахування згінно-нагінних явищ у період з 1 квітня по 19 червня.

Для забезпечення нормального функціонування водоспоживачів необхідно суворо дотримуватися режиму роботи, що ми і робимо.

 Колектив станції бере досить активну участь у житті міста.

Так, ми приділяємо багато уваги взаємодії між Каховською ГЕС і Новокаховською територіальною громадою. Минулого року Укргідроенерго ініціювало проведення тренінг-практикуму з впровадження стратегічних підходів до розбудови партнерства та взаємодії з місцевими громадами. Під час спільної роботи зі стратегічного планування, було розроблено реалістичний план узгодженої взаємодії та співпраці Каховської ГЕС із місцевими громадами.

Серед заходів, які вже стали традиційними – прибирання навесні і восени узбережжя річки Дніпро в селищі Веселе і Козацьке, силами колективу ГЕС із залученням місцевих жителів і школярів.

Крім того, співробітники беруть участь в благодійних заходах, зокрема минулого року до Дня святого Миколая зібрали кошти і допомогли дітям з інвалідністю отримати омріяні подарунки, регулярно долучаються до заходів по здачі крові.

Для школярів, студентів і організованих груп на філії проводяться безкоштовні екскурсії, де можна більш детально ознайомитися з історією і роботою станції. Потрапити на екскурсію можна за попередньою заявкою і погодженням. Минулого року на станції побувало близько 1300 відвідувачів з різних куточків України.

-Олеже Григоровичу, вже сьомий рік поспіль Каховська ГЕС є кращим роботодавцем року. Завдяки чому так відбуваєтьсяПрацювати на ГЕС престижно?

Для Каховської ГЕС, як і для Укргідроенерго в цілому найвищою цінністю є людина. Для нас важливі її гідність, здоров’я, добробут, мотивація і безпека.

Сьогодні на станції працює більше 250 людей. Це колектив висококваліфікованих спеціалістів, який за останні роки значно помолодшав і в тандемі з досвідченими фахівцями працює, навчається та успішно вирішує виробничі питання. Підвищення рівня заробітної платні та покращення соціальних програм мотивує і утримує кваліфікований персонал. Протягом 2019 року зріс розмір заробітної плати. Вважаю це дуже гарною мотивацією для робітників станції. Але і вимоги до персоналу також великі: дисципліна, відповідальність, професійне навчання,  тренінги, тренування, перепідготовка і підвищення кваліфікації, проходження атестації і здача екзаменів, все це в комплексі є запорукою надійної експлуатації гідроелектростанції.

Колективним договором передбачено ряд соціальних програм, серед яких компенсація витрат на відпочинок та туризм, матеріальна допомога до народження дитини, щомісячні виплати премій та винагород за безперервний стаж роботи в енергетиці, додаткова відпустка за стаж роботи на підприємстві.  Не забуваємо і про тих хто вже на пенсії – кожного місяця матеріальну допомогу отримують непрацюючі пенсіонери та ветерани Каховської ГЕС.

Серед пріоритетних соціальних програм на сьогодні є добровільне медичне страхування працівників, яке включає в себе всі види медичної допомоги та дає можливість отримувати якісне обстеження і лікування в медичних закладах України.

Вікторія Сергєєва

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН