Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Глухові дискредитували дослідницький Інститут: нове керівництво перетворило його на місце вирощування канабісу

Про розвиток дослідного об’єкту та його “переорієнтацію” у соціальних мережах розповів ексмер міста Michel Terestchenko:

– КІНЕЦЬ КРАСИВОЇ ІСТОРІЇ

(або оголошена смерть спадщини, яку мої дідусь і бабуся залишили в Україні)

“Once upon a time…” Колись були дві грізні установи – всемогутній Інститут Луб’яних Культур в Глуховi, а його власник Національна Академія Аграрних Наук України. Вони правили всім світом, і весь світ їм заздрив. Але це було тридцять років тому.

Коли я вперше приїхав до Глухова, 31 травня 2002 року, мій перший візит був біля могил моїх великих предків, Великих Терещенків – Артемія та Єфросинії, Ніколи та Пелагії, Федора – чиї останки поховані в склепі чудового собору Святих Трух-Анастазій, які вони збудували за свого життя в центрі Глухова. І відразу після цієї першої паникиди мене прийняли в колишній резиденції моєї родини в Глухові, побудованій Артемієм у 1855 році, а в 1932 році став Інститутом Луб’яних Культур (льону довгунца та промислової коноплі). Без жодної ностальгії я був щасливий, що старий дім моїх предків, навіть націоналізований Леніним, переживав протягом усього цього жахливого радянського періоду шляхетну діяльність і міжнародний вплив.

На той час гордістю цього Iнституту було те, що він був першим у світі селекційним інститутом, який отримав коноплю з нульовим рівнем ТГК, тобто без будь-яких наркотичних елементів. Це проклало шлях до величезного розвитку промислової коноплі у світі, і ця тенденція сьогодні також на правильному шляху. Я пам’ятаю, як бачив у «музеї марихуани» в Амстердамі великий плакат із фотографією легендарного директора Інституту, мого друга Павла Голобородька (помер у 2011 році), а також професора В’ячеслава Віровця (нещодавно помер) всесвітньо відомого, і ця легенда: “WANTED ! Розшукуються – ці двоє чоловіків вкрали коноплю з її наркотичними компонентами”.

З червня 2003 року я взяв із собою делегацію французьких коноплярів до легендарного Глухівського інституту, і зразкова співпраця, що приносить десятки тисяч євро щороку, дозволить Інституту продовжити роботу, поки всі його випускники українські замовники відсутні. Справді, великі «лінокомбінати» Житомира та Рівного були продані на металобрухт низкою безвідповідальних урядів у період з 2000 по 2010 рік. А конопляна промисловість була в глухому куті, тому що навіть якби Україна була першою країною у світі, яка відбирала коноплю з нульовим вмістом ТГК, Україна була також останньою країною у світі, де ще потрібно було платити тодішній міліції ціле статок, щоб поля конопель були абсолютно чистими від наркотиків… і це до 2013 року! В результаті українська конопля УСО-31 від Глухівського інституту порадувала французьких коноплярів, нині лідерів Європи, які натомість платили хороші гонорари Інституту… який зміг зберегти свій статус племінної “Iнституту”, коли у нього вже не було замовника в Україні.

Довго після смерті мого друга Павла Голобородька деякі з його наступників вирішили розірвати ексклюзивний контракт між Україною та Францією, сподіваючись вести бізнес по всьому світу, який їм не вдалося, і з того моменту залишили Інститут безкровним і з жодного іншого ресурсу, як постійне жебрацтво у свого власника, поважної НААН, яка не розуміла, чому 1300 га, наділених її Глухівським Iнститутом, ніколи нічого не повернули.

У 2007 році, щоб подякувати мені за послуги Інституту, Павло Голобородько, який став моїм великим другом, отримав від НААН право орендувати мені невеликий офіс у колишній резиденції моїх предків в Україні. І роками там, де уявляли собі виробництво бурякового цукру мої бабуся і дідусь, ми разом намагатимемося уявити, що може статися з текстильною галуззю льону та промислової конопель в Україні. У цьому офісі, на вулиці Терещенків, 45 у Глухові, я послідовно розміщував свої компанії з виробництва льону та коноплі ELIFIBRE, потім LINEN OF DESNA, а потім DESNALAND.

З цієї обсерваторії в Інституті я, на жаль, мав стати свідком падіння дуже поважного Інституту Луб’яних Культур в Глуховi. За десять років після зникнення мого друга Павла Голобородька Глухівський Інститут Луб’яних Культур виявився позбавленим усіх своїх нових різновидів, які ще мали потенціал і які наукове керівництво Інституту мало талант розвивати матеріально дуже нестабільні умови. Завдяки міжнародній славі професора Віровця та наукового керівника Інституту Ірини Михайлівни Лайко Інститут зберіг свою назву Інституту у світі, де зараз стрімко розвивалася промислова конопля. Але Китай, а потім і країни Балтії змогли запропонувати науковцям значні лабораторії та бюджети досліджень, а також квитки на літак, а деякі з провідних спеціалістів Інституту проводили більше часу в Китаї чи в Європейському Союзі, ніж у Глухові.

Як міський голова Глухова, хвилюючись за майбутнє Інституту в колишній резиденції моїх бабусі та дідуся, я 28 серпня 2019 року взяв участь у засіданні президії НААН в одному лоні Глухівського Iнституту, яке мав на меті спробувати врятувати цей Інститут, але який залишився мертвою буквою. Мене здивувало лише те, що організований для членів Президії НААН екскурсійний маршрут Інституту ретельно уникав показу приміщень, які Інститут деякий час орендував у компанії КАНВЕСТ. Цей найменування свідчив про серйозних канадських інвесторів, а насправді мова йшла про дуже українського «інвестора» Полтавщини. У будь-якому разі, маршрут автобуса ретельно обходив ці приміщення, які перебудовуються під теплиці, і члени Президії НААН могли знову побачити колекцію старовинних конопляльних комбайн часів героїчного СССР, які не працювали понад півстоліття.

2020 рік мав народити надії, що хтось зможе приватизувати цей Iнститут, не розробляти там промислову коноплю, а спробувати першим зробити подібний досвід – мабуть «науковий» – на наркотичних компонентах конопель CBD чи THC, або просто привласнити 1300 га прекрасної землі на околиці Глухова.

Так, у 2020 році, наприкінці мого мандату міського голови, прибув новий гендиректор Інституту Ткаченко Сергій Михайлович начебто призначений НААН, а фактично представляє інтереси потужних бізнесменів колишньої Партії “Народный фронт” (екс народний депутат Мартиненко Микола Володимирович) за яким він був завідуючим силосним елеватором (ХПП) у Павлограді. Я розумію, чому його призначили, оскільки мером Глухова я звернувся до Фонду Держмайно, щоб дізнатися, що робити, якщо зустріну інвестора, зацікавленого в приватизації Інституту, і мені тоді відповіли: «Це дуже просто – якщо у Вас є кандидат на цю приватизацію, повідомте нам, і ми негайно призначимо його представника керуючим директором, щоб належним чином підготуватися до цієї приватизації». Тому я підозрював, що фонд ДержМайно нарешті знайшов кандидата на цю приватизацію, який попросив призначити новим генеральним директором Глухівського Iнституту цього Сергія Ткаченка, який нічого не знає про вирощування конопель.

Невдовзі відбулися неприємні зміни. З перших місяців після приходу нового керуючого директора мою невелику компанію DESNALAND попросили залишити приміщення, яке я орендував з 2007 року, у резиденції моїх предків. Співробітники моєї компанії тоді сказали мені, що краще піти, не піднявши галасу, тому що приміщення, що прилягають до тих, які ми орендуємо, очевидно, перетворюються на лабораторії з виробництва марихуани, і що в будь-якому випадку все закінчиться погано. Тому я з жалем покинув те невелике приміщення, де мої предки з 1855 року будували цукрову промисловість в Україні, і яке Павло Голобородько погодився найняти мені з дозволу своєї Нацiональної Академії Аграрних Наук. Сьогодні я знову дякую їм за те, що вони дозволили мені 14 років працювати, а іноді навіть ночувати в колишній резиденції моєї родини в Глухові.

Директора Інституту змінили. Я залишив посаду міського голови і більше нічого не міг зробити, щоб підтримати Глухівський інститут. Мої плани розвинути сприятливий імідж конопель у Глухові шляхом створення музею коноплі залишилися без уваги (хоча врешті-решт вони отримають прихильну відповідь від нової адміністрації області після відходу корумпованого губернатора часів Порощенка). І сталося те, що мало статися.

Минулої п’ятниці міліція ворвала двері до окремих приміщень Глухівського інституту, що вже давно мала б зробити. Там вона знайшла понад 5 тонн канабісу, готового до продажу, і мішки з банкнотами на кілька мільйонів. І ось в Україні наприкінці 2021 року колишня резиденція Великих Терещенків стала на моїх очах аптекою з незаконного виробництва канабісу!

Бідна резиденція моїх славних предків, перетворена на моїх очах у контрабандний диспансер!

бідний Глухів, тепер знову підконтрольний бандам Андреа Деркача, депутата українського парламенту, який тепер відверто називають агентом КГБ і ватажком 5 колони, поки ми воюємо з Росією. Новий мер Глухова Надія Вайло — не хто інший, як його права рука та обличчя довиру, що веде славну колишню столицю України, як колгосп, не вагаючись розкидати зі своїх ларьків рідкий гній із смердючим запахом, і зацікавлений лише в рекультивації нових земель у межах нової ОТГ, яку ми утворили, але якою вона зараз управляє, щоб збільшити площі, які там обробляє.

Бідний некрополь моїх дідів і бабусь, коли попи не дають мені відбудувати їх могили як слід і спотворять дуже гарний собор, який вони збудували, замінивши блакитні куполи справжнім російським золотим самоваром!

І це знищення спадщини, яку мої предки залишили в Україні, на жаль, не обмежується Глуховом. Що вже говорити про замок мого дядька Федора, першого в Україні виробника літаків, у Червоному Житомирської області, залишений у руїнах Московським патріархатом, який його незаконно приватизує і відмовляється приносити користь громаді, яка намагається врятувати це шедевр? А як щодо руїн маленького темпль кохання моєї тітки Надії Терещенко в Деничах, справжнього українського «Тадж-Махала», який бізнесмени хочуть продати за 500 тис. доларів, а не намагаються їх відновити?

І перш за все, як прийняти абсолютно немислиме рішення, всупереч будь-якій логіці та не враховуючи жодного з аргументів, які ще добре навела прокуратура Києва, які суддя Оксана Губега щойно ухвалила 6 грудня 2021 всупереч усім очікуванням господарский суд м. Києва ? Рішення, яке засуджує будинок, де народився мій дід у 1886 році, розташований на бульварі Чевченка, 34 у Києві, на користь абсолютно незаконної реконструкції, організованої Тимуром Міндичем, найкращим другом президента Зеленського та бізнес-партнером міністра культура Олексія Ткаченка? Хіба вона не бачила, що “реставрацію” не можна назвати тотальною реконструкцією, яка дозволяє знищити готичний шедевр площею 2000 м2, щоб перетворити його на офісний центр площею 12000 м2 !?!?!

бідний Глухів! бідний Киiв ! Бідна Україна!

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН