Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Дізнайся свій ВІЛ статус сьогодні – будь впевнений в собі завтра!

 1 грудня відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІДом (World AIDS Day).  У 1988 році Всесвітня організація охорони здоровя проголосила цей день з метою зупинити глобальне поширення епідемії ВІЛ/СНІДу.

Щоб прискорити досягнення цілей 90х90х90 в області лікування,  ЮНЕЙДС (UNAIDS) оголосила Стратегію 2016-2021р.р. «Прискорення заходів для припинення епідемії СНІДу». Це стало закликом до світової спільноти  заповнити прогалини в тестуванні на ВІЛ та захистити здоров’я людей, які живуть з ВІЛ, і ще досі не звернулися за медичною допомогою.

      Україна сьогодні посідає одне з перших місць серед країн європейського регіону за кількістю ВІЛ-позитивних осіб. Згідно даних офіційної статистики ДУ «Центр громадського здоров’я»  Міністерства охорони здоров’я України станом на 01.01.2021 р. найвищі рівні поширеності ВІЛ-інфекції зареєстровано в м. Київ, в Одеській, Дніпропетровській, Миколаївській, Херсонській  та Чернігівській  областях. 

Значущість цієї проблеми зростає тому, що найбільшого розповсюдження ВІЛ-інфекція набуває серед підлітків та молоді віком до 30 років. Вони  є особливо уразливими до інфікування ВІЛ оскільки, за результатами різних досліджень, рівень застосування ризикованих практик серед них є вищим, ніж серед дорослих. Основним шляхом передачі залишається статевий  (65%).  

Незахищені статтеві контакти призводять до поширеності захворювань, що передаються статевим шляхом (ЗПСШ), в тому числі ВІЛ- інфекції.   Поширеність ЗПСШ створює сприятливі умови для розповсюдження ВІЛ-інфекції. 

Несприятливі тенденції поширеності та смертності від СНІДу матимуть суттєвий вплив на стан репродуктивного потенціалу нації та демографічну ситуацію в цілому.  Однак серед молоді низький рівень інформованості стосовно шляхів зараження та засобів профілактики ВІЛ-інфекції. Тільки 17% відсотків підлітків мають правильні знання про шляхи передачі ВІЛ. Вказані фактори негативно впливають на стан репродуктивного здоров’я нашої молоді.  

       Фахівці «Клініки, дружньої до молоді» (КДМ)  КНП «Херсонська міська клінічна лікарня ім.Є.Є.Карабелеша» впевнені: щоб зупинити епідемію ВІЛ/СНІДу,  треба подолати неосвіченість молоді у цих питаннях. Це найпріоритетніший напрямок роботи КДМ. Основна мета  – привернути увагу молоді до проблем ВІЛ/СНІДу, замислитись над тим, як запобігти поширенню хвороби та нагадати про важливість вчасної діагностики ВІЛ-інфекції.

          Під час інформаційного марафону «Захисти своє майбутнє!»  протягом 10 днів у листопаді для студентів та старшокласників спеціалістами КДМ проведено   10 інтерактивних лекцій та 4 тренінги з елементами мозкового штурму,  ігор, дискусій, перегляду відеофільмів.

Фахівці відповідали на питання  про профілактику ризикованої  поведінки, методи контрацепції та збереження репродуктивного здоров’я. Відбулась відверта розмова про сексуальність та її прояви, про фізичну та психологічну сексуальну зрілість, про наслідки раннього початку статевого життя та стратегію утримування від сексу до досягнення більш  дорослого віку.

Цікаво пройшла дискусія  про необхідність  відповідального ставлення до майбутнього батьківства, про моральні та соціальні наслідки незапланованої вагітності і абортів, про наслідки вагітності в дуже ранньому віці та під час пологів, про ускладнення від переривання вагітності. Під час тренінгів підлітки освоювали корисні навички: як сказати «НІ» та відмовитися від незахищених статевих контактів, як уникнути зараження на ВІЛ-інфекцію.

     Якщо вам необхідна підтримка і допомога – звертайтеся до «Клініки, дружньої до молоді». В кабінеті КДМ надаються анонімні безкоштовні консультації з питань ВІЛ-інфекції/СНІДу та психологічна підтримка. Чекаємо на вас за адресою: Тираспільська, 62, поліклініка, каб. 313.

        

Дізнайся свій ВІЛ статус сьогодні – будь впевнений в собі завтра!

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН